Ηταν, δεν ήταν ο Κιμ Γιοννγκ Ουν μέσα; Το ερώτημα μπορεί και να μην απαντηθεί ποτέ με βεβαιότητα. Αλλά οι φήμες οργίασαν όταν ένα ιδιωτικό τρένο έφτασε στην Κίνα με την ταυτότητα των επιβατών του να φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό. Εάν ήταν ο Κιμ ανάμεσα σε αυτούς, τότε αυτή θα ήταν η πρώτη του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας επίσκεψη στο εξωτερικό από το 2011 οπότε ανέλαβε την εξουσία. Ενώ θα έχει πραγματοποιηθεί πριν από τις ιστορικές συναντήσεις που αναμένεται να έχει έως το τέλος του χρόνου με τον αμερικανό πρόεδρο και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας.

Το ιδιωτικό τρένο, ή «ειδικό» σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», που δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ήταν πράσινο στο χρώμα της ελιάς με μια κίτρινη ρίγα, εντοπίστηκε στο Ντάντονγκ, πόλη στα βορειοανατολικά σύνορα της Κίνας. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Nippon TV, το τρένο αυτό ήταν παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποίησε ο πατέρας του Κιμ και πρώην ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ όταν είχε επισκεφθεί την Κίνα πριν από επτά χρόνια. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι στο Πεκίνο το τρένο – φάντασμα έφτασε προχθές.

Ποιος ήταν λοιπόν ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος που μετέφερε το τρένο; Το πρακτορείο Bloomberg λέει ότι αυτός δεν ήταν άλλος από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Υπόθεση που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι χθες στην κινεζική πρωτεύουσα εμφανίστηκε μια πολυπληθής αστυνομική συνοδεία μοτοσικλετιστών, ενώ οι δρόμοι γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Κιμ αναχώρησε από το Πεκίνο χθες το απόγευμα.

Επισήμως το καθεστώς του Πεκίνου δήλωνε άγνοια. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν είχε «καμία πληροφορία» σχετικά με την επίσκεψη οποιουδήποτε από τη Βόρεια Κορέα. Οταν ρωτήθηκε για την παρουσία της αστυνομικής δύναμης και για το κομβόι των μοτοσικλετιστών επανέλαβε ότι «προς το παρόν δεν έχω πραγματικά καμία πληροφορία». Υπέρ της υπόθεσης ότι ο Κιμ ήταν πράγματι ο υψηλός επισκέπτης του Πεκίνου συνηγορεί ωστόσο το γεγονός ότι οι κινεζικές Αρχές είχαν μπλοκάρει στη μηχανή αναζήτησης του κινεζικού Διαδικτύου όρους σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, μεταξύ των οποίων το «Κιμ χοντρούλης τρίτος».

Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές επιμένουν στη συγκυρία της υποτιθέμενης επίσκεψης. Στο γεγονός δηλαδή ότι έπειτα από χρόνια προκλήσεων και δοκιμών πυραύλων, η Πιονγκγιάνγκ έκανε ένα αξιοσημείωτο διπλωματικό άνοιγμα το οποίο είναι πολύ πιθανό να κορυφωθεί με τη συνάντηση που αναμένεται να έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ τον ερχόμενο Μάιο και τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζάε Ιν έναν μήνα νωρίτερα.

Εχει τη σημασία του επίσης ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία που οι σχέσεις Πεκίνου – Πιονγκγιάνγκ δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό τους σημείο. Το κινεζικό καθεστώς στήριξε τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο βορειοκορεατικό για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο ίδιος ο Κιμ δεν είχε προσκληθεί ποτέ στο Πεκίνο αυτά τα έξι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ούτε έχει συναντηθεί οπουδήποτε με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Κατά τα φαινόμενα, συναντήθηκαν για πρώτη φορά τώρα. Αναλυτές επιμένουν πως οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος του καθεστώτος, ακόμη και εάν αυτός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Κιμ Γιονγκ Ναμ (ο ονομαστικός αρχηγός κράτους της Βόρειας Κορέας) θα είχε μεταβεί αεροπορικώς από την Πιονγκγιάνγκ στο Πεκίνο. Υπενθυμίζουν ακόμη ότι ο παππούς του σημερινού δικτάτορα, επίσης δικτάτορας και ιδρυτής της Βόρειας Κορέας, είχε χρησιμοποιήσει το τρένο όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Πεκίνο το 1982. Κι έπειτα, είναι το μαυσωλείο του μπαμπά. Εκεί έχει τοποθετηθεί ένας χάρτης με όλα τα ταξίδια που είχε πραγματοποιήσει ο «Αιώνιος Ηγέτης» με το τρένο ενώ το ταξίδι που είχε κάνει στο Πεκίνο το 2011 έχει μνημονευθεί σε φεστιβάλ.

Τεθωρακισμένο, πολυτελές, αλλά πολύ αργό

Οι πληροφορίες θέλουν τον Κιμ Γιονγκ Ιλ να διέθετε έξι τρένα πολυτελείας, τα οποία χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του εντός της Βόρειας Κορέας. Οι είκοσι στάσεις του σιδηροδρομικού δικτύου είχαν κατασκευαστεί αποκλειστικά γι’ αυτόν, ενώ με ένα από τα τρένα του είχε ταξιδέψει –εκτός από την Κίνα –στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποίησε πιθανότατα κάποιο από τα τρένα του πατέρα του. Και τα έξι πάντως φέρεται ότι είναι τεθωρακισμένα και εξοπλισμένα με δορυφορικά τηλέφωνα, τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης, αίθουσες συσκέψεων, κρεβατοκάμαρες και χώρους υποδοχής. Ο Κιμ από την άλλη πρέπει να είναι εξοπλισμένος με υπομονή: η ταχύτητά τους δεν ξεπερνά τα 60 χιλιόμετρα την ώρα.