Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την τύχη της συμφωνίας Exin και Εθνικής, αναφορικά με την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδιαφέρον της κινεζικής Fosun, το οποίο παραμένει αμείωτο.
Μάλιστα η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη, καθώς λήγει τυπικά η προθεσμία που έχει τεθεί ώστε η Exin να καταθέσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία αναφορικά με την εξεύρεση των κεφαλαίων που απαιτεί η συμφωνία για την εξαγορά. Ωστόσο μέχρι αργά χθες δεν υπήρχε καμία κίνηση. Ετσι, οι επόμενες ώρες θα κρίνουν ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την Εθνική Ασφαλιστική. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα αναμένεται προχωρήσει σε ανακοινώσεις ίσως και σήμερα για τις επόμενες κινήσεις της σε ό,τι αφορά την πώληση της μεγαλύτερης θυγατρικής της, της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι κινήσεις της μπορεί να αφορούν ενδεχόμενη παράταση στην περίοδο αποκλειστικών συζητήσεων με την Exin ή ακόμα και κάλεσμα προς την Fosun, ως δεύτερου προτιμητέου επενδυτή. Το βέβαιο είναι – σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας – ότι η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί ένα «δυνατό asset» το οποίο δεν αφήνει αδιάφορους τους επενδύτες.
Αλλωστε το ενδιαφέρον της Fosun θεωρείται δεδομένο όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις της Κανγκ Λαν, της εκτελεστικής αντιπρόεδρου του κινεζικού ομίλου, στο Bloomberg, οι οποίες ήταν σαφείς: «Η Fosun συνεχίζει να ενδιαφέρεται να καταστεί βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η στρατηγική της Fosun και η ισχυρή πίστη της στην ελληνική εταιρεία έχουν αναγνωριστεί από τον πωλητή. Αναμένουμε ότι θα μας υπολογίσουν εάν η Exin αποτύχει να ολοκληρώσει τη συμφωνία» είχε υπογραμμίσει. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κινεζικός όμιλος ενώ επιθυμεί να ξαναδιεκδικήσει τη μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία, δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε μια νέα διαγωνιστική διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι διαθέτει την εμπειρία και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για να υποστηρίξει το φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης για την Εθνική Ασφαλιστική.
Την ίδια στιγμή πάντως ο κινεζικός όμιλος Fosun, που ήταν ο δεύτερος πλειοδότης στη διαδικασία διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα αφού σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν διαψεύδονται, φέρεται να είναι ένας εκ των επενδυτών που έδωσαν το «παρών» και για την απόκτηση της Επενδυτικής Τράπεζας (IBG), για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πώλησης της.
Η Fosun η οποία έχει την έδρα της στη Σαγκάη, είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος στην Κίνα και διαχειρίζεται περίπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως. Εχει επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της άμεσης συμμετοχής της στη Folli Follie και μέσω των συμμετοχών της στην Thomas Cook και Club Med, ενώ συμμετέχει στην κοινοπραξία με τη Lamda για το Ελληνικό.