Διατεθειμένοι να μετακομίσουν σε άλλη πόλη εντός ελληνικών συνόρων ή ακόμη και σε άλλη χώρα, προκειμένου να δουλέψουν, είναι πάνω από έξι στους δέκα νεαρούς ανέργους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία για το 2016, το 31% δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει εντός Ελλάδας, ενώ το 28% θα έφευγε στο εξωτερικό (17%  σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και το 11% ακόμη και εκτός ΕΕ).
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 21% δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει σε άλλη περιοχή εντός της χώρας του, το 12% θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αφήσει την πατρίδα του για κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, ενώ το 17% θα ήταν έτοιμο να μετακομίσει ακόμη και εκτός ΕΕ προκειμένου να ξεφύγει από την ανεργία. Την ίδια στιγμή, το υπόλοιπο 50% των νεαρών ανέργων δηλώνει πως διστάζει να αλλάξει τόπο κατοικίας για να βρει μια δουλειά.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο αριθμός των νέων που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα ανέρχεται σε 400.000, ενώ οι χώρες υποδοχής έχουν αυξήσει το ΑΕΠ κατά 13 δισ. ευρώ. Πάντως το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά παγίωσης. Μάλιστα την ανησυχητική αυτή τάση κατέγραψε η τελευταία μελέτη της Marc, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δείχνει πως στις νεότερες ηλικίες 18-34 ετών το ποσοστό των Ελλήνων που σκέφτεται να μεταναστεύσει ξεπερνά το 70% (συγκεκριμένα 72,3%). Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 4 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 40,1%) δηλώνει πως θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για εύρεση εργασίας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από