Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», την πρώτη του σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, ο νέος επικεφαλής του EuroWorking Group είναι απολύτως σαφής. Η χώρα μας, λέει, θα κινηθεί μετά τον Αύγουστο του 2018 σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και επειδή οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα κάνουν πισωγυρίσματα οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η Ελλάδα, όπως το θέτει ο Χανς Φάιλμπριφ, είναι «ειδική περίπτωση».

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που οφείλει να αντλήσει κανείς. Το ένα είναι ότι στην εικόνα, η οποία περιγράφεται ίδια και απαράλλακτη απ’ όλους τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν χωρεί κανένα άλλο αφήγημα, κανένας εξωραϊσμός της κατάστασης, καμία διαφορετική ανάγνωση και –ασφαλώς –καμία πολιτική εκμετάλλευση. Η χώρα έχει ήδη πληρώσει ακριβά όλες αυτές τις αποκλίσεις από την πραγματικότητα της κρίσης και τις έχει πληρώσει σε πολλά επίπεδα –και κοινωνικό και οικονομικό και πολιτικό.

Το άλλο συμπέρασμα είναι ότι μπορεί τα ελλείμματα να μειώθηκαν αλλά το έλλειμμα εμπιστοσύνης παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη. Ελλειμμα που έχει και αυτό το δικό του, δυσβάσταχτο κόστος αφού αυτό είναι η βασική αιτία της ενισχυμένης επιτήρησης –ενισχυμένης και ταπεινωτικής από αυτήν την άποψη. Οποιοδήποτε πισωγύρισμα επομένως δεν θα οδηγούσε παρά στη διεύρυνση του ελλείμματος και συνεπώς στη διαιώνιση της ταπείνωσης με την ευθύνη μιας κυβέρνησης μάλιστα που εξελέγη στο όνομα της αξιοπρέπειας.

Σαφής λοιπόν και ο διάδοχος του Τόμας Βάιζερ. Και ως γνωστόν, σοφόν το σαφές.