Αναλυτική αναφορά στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη μετά την έξοδο από το πρόγραμμα έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε πολιτική εκδήλωση στη Λάρισα που διοργάνωσε η τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές στη χώρα», επισημαίνοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν παρθεί αρκετές τέτοιες πρωτοβουλίες. Ο ίδιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ηλεκτρονικές συμβάσεις, στο κτηματολόγιο, στους δασικούς χάρτες, τονίζοντας πως «χρειάζεται να υπάρξει και διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».

Επικεντρώνοντας στο μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζεται η κυβέρνηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε πως «χρειάζεται ένα οικονομικό μοντέλο που θα έχει ένα πλουραλιστικό σχήμα παραγωγής, όπου κάποια προβλήματα θα τα λύνει ο ιδιωτικός τομέας, μερικά προβλήματα θα τα λύνει το δημόσιο και άλλα θα τα λύνουν τα συνεταιριστικά σχήματα».

«Θα είναι αξιόπιστο στις αγορές»

Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως το σχέδιο «θα είναι αξιόπιστο στις αγορές, στα κράτη μέλη, στους θεσμούς, αλλά πρωτίστως θα είναι αξιόπιστο στην ελληνική κοινωνία».

Ειδικότερα, ανέφερε πως στην ελληνική οικονομία η οποία βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει το σχέδιο ανάπτυξης ν’ αλλάξει τους κανόνες που γίνεται η χρηματοδότηση.

«Παλαιότερα, το 80% του ΕΣΠΑ πήγαινε σε μεγάλα έργα και το 20% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επί Αλέξη Χαρίτση αυτό έχει αλλάξει και το 80% πηγαίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 20% στα μεγάλα έργα» είπε ο υπουργός.

Μιλώντας για τον αγροτικό τομέα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η κυβέρνηση συζητάει το θέμα των αγροτικών συνεταιρισμών πάνω σε εξειδικευμένα προϊόντα ώστε να μπορούν να προωθηθούν στις αγορές. Τόνισε επίσης πως στη χώρα χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις που να βοηθούν την τοπική οικονομία και που θα μπορούν να συμμετέχουν ελληνικές επιχειρήσεις.

Σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, έκανε αναφορά στο μη συστημικό κομμάτι των τραπεζών, λέγοντας πως η κυβέρνηση «δίνει μεγάλη έμφαση στις συνεταιριστικές τράπεζες». 

Κριτική στο μοντέλο των προηγούμενων χρόνων

Οπως εξήγησε, οι συνεταιριστικές τράπεζες «έχουν τη δυνατότητα να δανείζουν όχι μόνο στις καλές εποχές, αλλά και στις κακές εποχές, ενώ έχουν και το πλεονέκτημα να γνωρίζουν την τοπική κοινωνία».

Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε, μεταξύ άλλων, σκληρή κριτική στο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως ακολουθούσαν μοντέλο που βασιζόταν στο πελατειακό κράτος.

Σημείωσε μάλιστα πως ακολουθήθηκε μοντέλο χωρίς κανένα σχέδιο στην ελληνική οικονομία, ενώ επανέλαβε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που είτε εφαρμόζονται είτε θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι το πελατειακό κράτος είναι εχθρός της ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε:

«Σε μια ανακοίνωση σχετικά με τη Novartis, ο Αλέξης Τσίπρας είπε τρία πράγματα πολύ σημαντικά. Οι ένοχοι πρέπει να λογοδοτήσουν, οι αθώοι να φύγουν χωρίς κανένα στίγμα στο όνομά τους και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο πολιτικό σύστημα. Αν δεν το κάνουμε αυτό, οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι δεξιές, εθνικιστικές, λαϊκιστικές δυνάμεις όπως είναι η Χρυσή Αυγή που λένε ότι όλοι είναι το ίδιο».

«Πως θα δώσουμε δύναμη στους εργαζόμενους»

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι η θωράκιση του συστήματος», ενώ έκανε ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας και στον υπουργό Ανδρέα Ξανθό.

«Ο Ανδρέας Ξανθός έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία στη θωράκιση του συστήματος» είπε ο κ. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα «να μπορείς να καταγγέλλεις σκάνδαλα, να μπορείς να έχεις ένα σύστημα προμηθειών που να προστατεύει το σύστημα, αλλά και να μπορείς να κάνεις συμμαχία με άλλες χώρες ώστε να μπορείς να διαπραγματευτείς την πτώση της τιμής του φαρμάκου».

Αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης «το οικονομικό σχέδιο να είναι αξιόπιστο στην κοινωνία, δηλαδή στους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα».

Οπως τόνισε, το κριτήριο που έχει σημασία για τον ίδιο είναι εάν όλες αυτές οι αλλαγές στην Ευρώπη, σε επίπεδο οικονομίας, θα βοηθήσουν την ίδια την κοινωνία.

«Ολοι ξέρουμε πως και ανάπτυξη μπορείς να έχεις και απασχόληση μπορείς να έχεις, αλλά να έχεις κακοπληρωμένες δουλειές ή να έχεις θέσεις εργασίας που δεν έχουν καμία προοπτική να βελτιωθούν», είπε και συμπλήρωσε:

«Αρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε παρεμβάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτόν τον τομέα. Γι αυτό συζητάμε στο αναπτυξιακό μοντέλο για το πως θα υπάρξει αύξηση στον κατώτερο μισθό, πως θα επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και πως θα δώσουμε δύναμη στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στο μέλλον».