Ερευνητές της υπηρεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων της Βρετανίας (ICO) μπήκαν το βράδυ της Παρασκευής στα γραφεία της εταιρείας Cambridge Analytica που έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλου και κατηγορείται ότι υπέκλεψε στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του Facebook για να τα χρησιμοποιήσει στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Περίπου 20 στελέχη της υπηρεσίας, με μαύρα τζάκετ που έγραφαν ICO Enforcement, έφτασαν στα γραφεία της εταιρείας στο κεντρικό Λονδίνο λίγη ώρα αφότου δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέδωσε το ένταλμα που ζητούσε η υπηρεσία.

ΚατάθεσηΖάκερμπεργκ στη Βουλή

Λίγο νωρίτερα, η Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε επισήμως τον επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να εξηγήσει ενώπιόν της πώς κατέληξαν τα στοιχεία 50 εκατομμυρίων χρηστών στα χέρια της Cambridge Analytica.

Στην ακρόαση αυτή θα εξεταστεί το πώς συλλέγονται και πωλούνται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών «πιθανότατα χωρίς να ενημερωθούν και χωρίς τη συγκατάθεσή τους, κατά παράβαση της πολιτικής του Facebook», σημειώνουν σε επιστολή τους ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ρεπουμπλικανός Γκρεγκ Γουόλντεν και ο Δημοκρατικός Φρανκ Παλόουν.

Δεν είναι γνωστό πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή. Το Κογκρέσο διακόπτει τη λειτουργία του για τις επόμενες δύο εβδομάδες, για τις εαρινές διακοπές.

Ο Ζάκερμπεργκ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει, εφόσον είναι «το σωστό πρόσωπο στην εταιρεία» για να μιλήσει στους βουλευτές.

Κατάθεση από τον Ζάκερμπεργκ ζητά επίσης και η Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας. Δύο γερουσιαστές έχουν ζητήσει από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, τη ρυθμιστική αρχή για τα δικαιώματα των καταναλωτών, να ερευνήσει αν και άλλες εταιρείες απέκτησαν παρανόμως προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook.