Καμία πρόοδο στη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ δεν περιμένει η Άγκυρα, όπως δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επιτέθηκε ευθέως στην ΕΕ, ασκώντας της σφοδρότατη κριτική για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.

«Δεν εχουμε καμία προσδοκία όσον αφορά την διεύρυνση της ΕΕ ή τη συμπεριφορά τους απέναντι στην Τουρκία» σημείωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι δεν είναι η Τουρκία υπεύθυνη για αυτό. «Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει το σύνολο των πολιτικών της ανεξάρτητα από τις σχέσεις με την Τουρκία. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία ΕΕ η οποία δεν ξέρει ούτε τι θέλει ούτε τι κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Ένα άλλο θέμα είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας «η οποία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές», όπως τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.