Κυβέρνηση και «Πεντάγωνο» «στην πρίζα» έχουν βάλει οι τουρκικές προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αναζήτηση μιας ευρωπαϊκής αντίδρασης που θα μπορούσε να μεταβάλει το κλίμα αποτελεί καθημερινή άσκηση για την Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία –και με αυτό τον στόχο προσέρχονται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Στα ελληνοτουρκικά η σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη έχει επηρεάσει καταλυτικά τις ήδη φορτισμένες –από τα επεισόδια στα Ιμια –διμερείς σχέσεις και η πορεία τους από τώρα και στο εξής γίνεται σε άγνωστο τοπίο που μοιάζει με ναρκοπέδιο. Στην Αθήνα η αναζήτηση συνεννόησης απομάκρυνε προς το παρόν τις σκέψεις για ελληνοκυπριακό βέτο στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα, ωστόσο ο καφές κάθε ημέρα που περνά είναι «πικρός» ενώ καταγράφεται ανησυχία για τον κίνδυνο επεισοδίων στις παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Από ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο όμως και στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Με βάση και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Αθήνα επιδιώκει να στείλουν οι ευρωπαίοι εταίροι ένα ισχυρό μήνυμα προς τη γειτονική χώρα όχι μόνο για τις ενέργειές της όσο και για τη ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη. Σύμφωνα με μέρος του προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων που έχει δει το φως της δημοσιότητας, οι εταίροι αναμένεται να καταδικάσουν έντονα τη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και να υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Μάλιστα αναμένεται να υπάρχει ειδική αναφορά στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, ενώ θα επισημαίνεται η υποχρέωση της Τουρκίας για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και την εξομάλυνση των σχέσεών της με τα κράτη – μέλη της ΕΕ με τα οποία γειτνιάζει.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, θα θέσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτικών τόσο στη Σύνοδο όσο και στις διμερείς επαφές του, ιδίως με Μέρκελ και Μακρόν, εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία για την ταχεία επιστροφή τους. Ο Πρωθυπουργός παράλληλα θα αναφερθεί και στο άλλο καυτό μέτωπο, της διαφοράς με την ΠΓΔΜ την ώρα που επισκέπτεται τα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΗΜΙΤΗ. Την ίδια ώρα παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά έκανε με δήλωσή του ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για επικίνδυνη πορεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή μη ελέγξιμη αναμέτρηση, και ζητά ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. «Η ειρήνη στην περιοχή αφορά το σύνολο της Ενωσης. Μια χώρα υποψήφια μέλος της Ενωσης δεν μπορεί να αμφισβητεί τα σύνορα των μελών της Ενωσης και να ζητά την αναθεώρησή τους. Η ρύθμιση αυτή είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η χώρα από κατασκευασμένες ή τυχαίες κρίσεις» αναφέρει.