Στα χέρια του ιαπωνικού πολυεθνικού ομίλου JT περνά πλέον η ελληνική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της συμφωνίας εξαγοράς της μητρικής της ΣΕΚΑΠ, Donskoy Tabak, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, με τον όμιλο JapanTobacco για την πώληση του συνόλου των δραστηριοτήτων της ρωσικής εταιρείας στην παγκόσμια αγορά.

Ετσι, ο JT αποκτά και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Ελληνικής Καπνοβιομηχανίας (ΣΕΚΑΠ) ΑΕ, στην οποία η Donskoy Tabak είναι ο βασικός μέτοχος. Το ντιλ προβλέπει τίμημα το οποίο φτάνει το ποσό των 1,6 δισ. δολάρια και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2018.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο JT, o βασικός στόχος της εξαγοράς είναι η ενίσχυση της πρώτης θέσης του ιαπωνικού ομίλου στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο. «Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του ομίλου μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Ματσούο Ιγούι, πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του ομίλου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. «Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο. Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση» δήλωσε με την ανακοίνωση της συμφωνίας ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Αρτουρ Νταβιντιάν, σχετικά με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της καπνοβιομηχανίας από τον JT.

Ο ίδιος πάντως διευκρινίζει ότι «αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία. Ο JT, κύριος μέτοχος του οποίου είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και ευρύτερα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Dimera Group (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητά του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων».

Να σημειωθεί ότι ο νέος ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ, ο JT στην Ελλάδα, κατέχει τη δεύτερη θέση στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας με μερίδιο 23% και διαθέτει τα προϊόντα του από τη δεκαετία του ’80. Το 2017, συνεισέφερε περισσότερα από 640 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα από τον καπνό. Επιπλέον, ο όμιλος υποστηρίζει την ελληνική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού. Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει, όπως ανακοίνωσε ο JT, το ενδιαφέρον της πολυεθνικής για την Ελλάδα και ενισχύει τη θέση της στην αγορά με επιπλέον μερίδιο 3%.