Κυκλοφορεί μια θεωρία με βάση την οποία ο Ολυμπιακός προσπαθεί να επηρεάσει με κάποιον τρόπο τους αθλητικούς δικαστές, που έχουν στα χέρια τους την καυτή πατάτα της εκδίκασης της υπόθεσης της Τούμπας: τη διακοπή του αγώνα θα την κρίνουν ή η κυρία Σκολαρίκη ή ο κ. Καποδίστριας και μετά το πράγμα θα πάει στην περίφημη Επιτροπή Εφέσεων του κ. Σκουτέρη. Αναρωτιέμαι πώς διάβολο θα τους επηρεάσει ο Ολυμπιακός, που δεν έχει βγάλει ούτε ανακοίνωση για την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων, που άλλαξε την πρωτόδικη ποινή του ΠΑΟΚ. Αν ο Ολυμπιακός μπορούσε να επηρεάσει δικαστές, καθ’ όλα σοβαρότατους, δεν θα το έκανε για να γλιτώσει την αφαίρεση τριών βαθμών, που του έχει επιβληθεί πρωτόδικα για τα επεισόδια με την ΑΕΚ;

Βουλή

Αν άκουγαν οι δικαστές όσα λένε οι οπαδοί ή όσα αναφέρονται στα πρωτοσέλιδα, ή αυτά που ειπώθηκαν χθες στη Βουλή στην αντιπαράθεση του υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη με βουλευτές ακόμα και των ΑΝΕΛ, θα το έβαζαν στα πόδια, σίγουροι πως βρίσκονται σε έναν χώρο τρελών. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχει κάμποσους τρελούς, αλλά έχει ανάγκη κι από καλούς δικαστές και δίκαιες αποφάσεις.

Μετράει

Ο Βασιλειάδης τις τελευταίες μέρες λέει παντού ότι η Τούμπα ήταν ήσυχη όσο ποτέ την Κυριακή, μέχρι τη στιγμή που μπούκαρε ο κ. Ιβάν Σαββίδης. Εχει ένα δίκιο. Ο υφυπουργός υπαινίσσεται ότι η κυριακάτικη ησυχία της Τούμπας οφειλόταν πολύ και στην απόφαση που έβγαλε ο κ. Σκουτέρης χαράματα. Την χαρακτήρισαν «απόφαση τραβεστί», πολλοί είπαν ότι δεν βασίζεται πουθενά, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ένα ματς σε άψογες συνθήκες κι αυτό φαίνεται ότι για την κυβέρνηση μετράει. Ας το έχουμε αυτό υπόψη μας περιμένοντας την κρίση των τελευταίων γεγονότων της Τούμπας.

Σκεπτικό

Ο κ. Σκουτέρης δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το σκεπτικό της σχετικής απόφασης, όμως για να ακυρώσει τον μηδενισμό και την τιμωρία της έδρας του ΠΑΟΚ και να κατακυρώσει το ματς υπέρ του Ολυμπιακού, δέχτηκε μέρος από τα νομικά επιχειρήματα των δικηγόρων και των δυο ομάδων. Ισως αυτό το δούμε και στη συνέχεια. Αν μάλιστα η υπόθεση καταλήξει στην Εφέσεων έπειτα από καμιά δεκαπενταριά μέρες, όλα αυτά που ακούγονται τώρα για εξοντωτικές ποινές του ΠΑΟΚ (αφαιρέσεις βαθμών, υποβιβασμό κ.λπ.) δεν θα τα θυμάται κανείς. Οι δικαστές θα κρίνουν με βάση το φύλλο αγώνα και τις εκθέσεις της Αστυνομίας και όχι με βάση τον θόρυβο, που στο μεταξύ θα έχει καταλαγιάσει. Και ίσως αυτό είναι και πιο σωστό, διότι με την ένταση που υπάρχει τώρα είναι δύσκολη μια δίκαιη δίκη.

ΠΑΟΚ

Γνωρίζω ήδη τι θα υποστηρίξουν οι νομικοί του ΠΑΟΚ. Πρώτα από όλα θα προσπαθήσουν να διαχωρίσουν τις ευθύνες του Λούμπος Μίχελ και του Σαββίδη (τους οποίους «καίει» ο Κομίνης στο φύλλο αγώνα) από τις ευθύνες του ΠΑΟΚ: οι δικηγόροι θα ισχυριστούν ότι μιλάμε για ευθύνες ατομικές. Η υπεράσπιση του ΠΑΟΚ θα εστιάσει στη στάση της ΑΕΚ και θα προσπαθήσει να αποδείξει αυτό που στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζουν, ότι οι άνθρωποί της, δηλαδή, δεν άφησαν την ομάδα να βγει στο γήπεδο μόνο όταν άκουσαν από τον Κομίνη ότι το σκορ είναι 1-0. Στον ΠΑΟΚ ισχυρίζονται ότι μέχρι τότε οι παράγοντες της ΑΕΚ δεν είχαν αντίρρηση να συνεχιστεί το ματς, αφού ούτε εισβολή φιλάθλων είχε γίνει, ούτε οι φουσκωτοί του Σαββίδη μπήκαν στα αποδυτήρια. Είναι δεδομένο ότι θα σταθούν σε αυτό που γράφει ο Κομίνης στο φύλλο αγώνα, ότι δηλαδή δεν διέκοψε το ματς όταν έγινε το επεισόδιο με τον Σαββίδη, αλλά ζήτησε από τις ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια να ηρεμήσουν.

Κομίνης

Στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζουν ότι η διακοπή αποφασίστηκε στα αποδυτήρια, μετά τη συζήτηση του αρχηγού της αποστολής της ΑΕΚ κ. Μηνά Λυσσάνδρου με τον διαιτητή. Σημειωτέον ότι ο Κομίνης αρνήθηκε να παραστεί στη διαδικασία, μολονότι του το ζήτησαν. Πιθανότατα θα του ζητηθεί συμπληρωματικό φύλλο αγώνα, όπως συνέβη και με τον Αρετόπουλο, στην εκδίκαση της υπόθεσης για τον τραυματισμό του Γκαρσία. Στον ΠΑΟΚ δεν κρύβουν ότι αυτό το συμπληρωματικό φύλλο αγώνα μπορεί να κρίνει την τύχη του ματς. Για τον Μίχελ και τον Σαββίδη θα ζητήσουν απλά επιείκεια. Η περίπτωση του Μίχελ είναι το πιο μεγάλο αγκάθι στην υπόθεση. Αν αποδειχτεί ότι απείλησε τον διαιτητή, η τιμωρία του θα είναι τεράστια.

Απειλές

Διάφοροι συγχέουν τις δυο πρόσφατες υποθέσεις: δεν έχουν καμία σχέση. Το ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός διακόπηκε γιατί ο Γκαρσία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο: χωρίς προπονητή δεν μπορεί μια ομάδα να αγωνιστεί. Η ΑΕΚ επικαλείται απειλές και φόβο. Οι κατηγορίες του ΠΑΟΚ είναι μεγαλύτερες. Αλλά οι δικηγόροι του ΠΑΟΚ θα ζητήσουν αποδείξεις. Το ντέρμπι στα δικαστήρια θα είναι θεαματικό. Αν θεωρείτε την έκβασή του βέβαιη, ρωτήστε όσους πίστευαν πως η πρωτόδικη απόφαση για τη διακοπή στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός δεν θα άλλαζε ποτέ.