Πόσο πιθανό είναι να βρεθεί ένας μητροπολίτης από τον άμβωνα στο εδώλιο για δημόσια υποκίνηση μίσους κατά των ομοφυλοφίλων; Πόσο πιθανό είναι να καταδικαστεί σε μια αίθουσα δικαστηρίου γεμάτη ρασοφόρους που τον επευφημούσαν; Τελικά το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου έπειτα από μια πολύωρη ακροαματική διαδικασία κατέληξε στην αθώωση του μητροπολίτη Αμβρόσιου με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση.

Για πρώτη φορά μητροπολίτης κάθησε στο εδώλιο με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του δεν δίστασε να υποστηρίξει πως «αν είχε όπλο και μπορούσε από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσε να τελειώνουμε». Οταν ο μάρτυρας Πολιτικής Αγωγής καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος υποστήριξε πως αυτό το «λεξιλόγιο είναι Ναζί», ο μητροπολίτης απάντησε προκλητικά πως «είναι το λεξιλόγιο της Καινής Διαθήκης και πως αν το χρησιμοποιεί ο Χίτλερ, με γεια του, με χαρά του».

Ο ΦΡΟΪΝΤ. Μια άκρως σουρεαλιστική σκηνή εκτυλίχθηκε όταν ο συνήγορος υπεράσπισης –Γιώργος Παπαϊωάννου –επικαλέστηκε τον Ζίγκμουντ Φρόιντ λέγοντας «όλοι οι ομοφυλόφιλοι είναι διεστραμμένοι» και διαστρεβλώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον συλλογισμό του πατέρα της ψυχανάλυσης. Να υπενθυμίσουμε πως ο μητροπολίτης δικάστηκε μετά την υβριστική ανάρτησή του «Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια: Φτύστε τους!». Προέβη στο παραπάνω ομοφοβικό σχόλιο τον Δεκέμβριο του 2015 με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Αμέσως μετά, εννέα πολίτες κατέθεσαν μήνυση μεταξύ άλλων και για κατάχρηση του εκκλησιαστικού αξιώματος.

Ετσι χθες άνθρωπος του Θεού που προέτρεψε την «υγιή» κοινωνία στην άμεση και έμπρακτη αποδοκιμασία των ομοφυλοφίλων κάθησε στο σκαμνί κατηγορούμενος μεταξύ άλλων και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια της δίκης αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη, ο όποιος φυγαδεύτηκε από τον χώρο, ενώ προκλήθηκαν επεισόδια και υλικές ζημιές στο δικαστικό μέγαρο παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.