Αυλαία ρίχνει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα η Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis –μια απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Με αυτή τη βεβαιότητα αποχώρησαν τα μέλη της αντιπολίτευσης από την προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ τη fast track διαδικασία προεξοφλούν και τα κυβερνητικά στελέχη. Ενδεικτική του κλίματος είναι η αντίδραση του Βαγγέλη Βενιζέλου μετά τη δική του παρέμβαση στην Προανακριτική: «Πρότεινα να καλέσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά δεν είδα να έχουν διάθεση για κάτι τέτοιο. Θέλουν να κλείσουν την Επιτροπή άρον άρον» σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι εργασίες της Επιτροπής συνεχίζουν να περιορίζονται στα διαδικαστικά ζητήματα και στο θέμα της αρμοδιότητας, η ΝΔ έχει προαναγγείλει την αποχώρησή της αν επιμείνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να χρονοτριβεί και να αρνείται να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Κατά την τελευταία κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής, άλλωστε, φάνηκαν οι διαθέσεις της πλειοψηφίας για την πορεία των εργασιών και τη διερεύνηση της υπόθεσης. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Κώστας Δουζίνας και η Σία Αναγνωστοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισαν ότι η παραπομπή των πολιτικών προσώπων δεν στηρίχθηκε σε νομικά κριτήρια και πως μέλημα της Επιτροπής είναι να ικανοποιηθεί το «αίσθημα της κοινωνίας» όπως ανέφεραν.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Βενιζέλος κάλεσε τον Δουζίνα να εξηγήσει το «φαινόμενο» γιατί, κατά την ψηφοφορία της παραπομπής τους στην Προανακριτική, στη δική του κάλπη συγκεντρώθηκαν περισσότερες ψήφοι από ό,τι στην κάλπη για τον Μάριο Σαλμά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναζήτησε πολιτικές εξηγήσεις. «Αυτό έχει σχέση με την πολιτική σας» δήλωσε ευθέως. «Αυτό λέω ότι έχει σχέση με την πολιτική μου, δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη» αντέτεινε ο Βενιζέλος, μεταφέροντας μάλιστα τις ευχαριστίες του στον Δουζίνα για «το θάρρος της παραδοχής του».

Στη συνέχεια, η Αναγνωστοπούλου ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή δεν θα διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και σκοπεύει να επιστρέψει τη δικογραφία στην τακτική Δικαιοσύνη. Ο Βενιζέλος επέμεινε πως η Επιτροπή είναι αρμόδια για να διερευνήσει την υπόθεση, προειδοποιώντας τη συγκυβέρνηση να μην επιστρέψει τη δικογραφία γιατί έτσι θα μείνει μόνο η λάσπη στα πολιτικά πρόσωπα. «Αυτό που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να ακουμπήσει λίγο αυτό το περί δικαίου αίσθημα που έχει η κοινωνία» ανέφερε η Αναγνωστοπούλου. Μάταια ο Βενιζέλος προσπαθούσε να εξηγήσει στα μέλη της συγκυβέρνησης πως αν ισχύσει «το περί δικαίου αίσθημα» στην ποινική δίκη, τότε «καταρρέει το κράτος δικαίου και γινόμαστε ζούγκλα». «Πολιτικός πολιτισμός είναι η ικανότητα του ποινικού δικαστή να αντιβαίνει το κοινό περί δικαίου αίσθημα» επέμεινε ο Βενιζέλος, προσθέτοντας πως τα μέλη της Προανακριτικής έχουν αρμοδιότητες εισαγγελέα.

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ. «Αφού δεν βρήκαν τίποτε παράνομο, με κατηγορούν τώρα για τα νόμιμα» δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε ανάρτηση της ιστοσελίδας «documento.gr», σύμφωνα με την οποία είχε έμμισθη σχέση και παρείχε υπηρεσίες στη Novartis. Ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε λόγο για συκοφαντίες, προσθέτοντας πως «η εργασία του στον ιδιωτικό τομέα, πριν αναλάβει υπουργός, είναι διαφανής». Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο Γιάννης Στουρνάρας το 2011, ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ, είχε αναλάβει να κάνει δυο παρουσιάσεις για την οικονομική κατάσταση στην ελληνική αγορά και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις, λαμβάνοντας 4.000 ευρώ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του από τη Novartis.