Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου αναμένεται να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ και αρχίζει από σήμερα σειρά επαφών με ανώτατους αμερικανούς αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Το ταξίδι του προέδρου της ΝΔ πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία και στόχος του είναι να εκμεταλλευθεί τις επαφές που θα έχει προκειμένου αφενός να επισημάνει τη στάση του Ερντογάν και αφετέρου να τονίσει την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει σταθερός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα και τον ρόλο της ΝΔ, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν ότι τόσο τα ραντεβού που θα έχει στις ΗΠΑ όσο και οι συναντήσεις του στο Μόναχο και τις Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ο «διεθνής παράγοντας» θέλει να ακούσει τις θέσεις του προσώπου που σύντομα θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική αρχίζουν αύριο από την Ουάσιγκτον, όπου θα δει τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν. Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ. Σε αυτές τις επαφές θα εξηγήσει ότι δική του πεποίθηση είναι πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών, που μάλιστα είναι και σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά θα διευκρινίσει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί παιχνίδια εις βάρος της εθνικής της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων που η ίδια και η Κύπρος έχουν για έρευνες στις ΑΟΖ. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει τις απόψεις του για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και μέσα από την ομιλία που θα απευθύνει στο διεθνούς φήμης στρατηγικών αναλύσεων CSIS (Center of Strategic and International Studies). Πριν αναχωρήσει από την αμερικανική πρωτεύουσα για τη Νέα Υόρκη θα έχει επαφές με παράγοντες του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα συναντηθεί με τον βοηθό υπουργό Ντέιβιντ Μάλπας. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνεται προφανώς η ελληνική κρίση και ο ρόλος του ΔΝΤ, καθώς και οι προοπτικές ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Την Πέμπτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας, ενώ θα παρακαθήσει σε γεύμα που διοργανώνουν προς τιμήν του στο Metropolitan Club ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες. Στην ομιλία του θα τονίσει την ανάγκη ξένων επενδύσεων στη χώρα μας και θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα πιο φιλική προς τις επενδύσεις, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητά του την καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.

ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο νέος κύκλος των διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη που ξεκίνησε στο Μόναχο και συνεχίζεται στις ΗΠΑ, θα ολοκληρωθεί –σε αυτή τη φάση –στις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί τις προσεχείς ημέρες και θα έχει επίσης σημαντικές συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», μετά το Πάσχα προγραμματίζεται επίσκεψή του και στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ και πιθανότατα με τον νέο υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Στόχος των επαφών αυτών του προέδρου της ΝΔ είναι να αναλύσει τους βασικούς στόχους που θέτει για την οικονομία, έτσι ώστε την επομένη των εκλογών και εφόσον κληθεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, να μην αιφνιδιαστεί κανείς.