Θα μπει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός; Συζητάει με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά την απόκτηση του ΟΑΚΑ; Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης ισχυρίστηκε χθες ότι όλα είναι πιθανά. Γιατί όμως αυτές οι συζητήσεις ξεκίνησαν ξαφνικά τώρα κι ενώ για μήνες δεν υπήρχε το παραμικρό, μολονότι ο ΠΑΟ ψυχορραγούσε; Ο λόγος είναι απλός: γίνονται γιατί για τον Παναθηναϊκό τα δύσκολα παραμένουν μπροστά.

Φάκελος

Ο Παναθηναϊκός έχει ένα μεγάλο εμπόδιο στο διάβα του: στα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλει τον φάκελό του στην ΕΠΟ για να πάρει αδειοδότηση για το επόμενο πρωτάθλημα. Με τους ισχύοντες κανονισμούς, αν ο ΠΑΟ δεν πάρει άδεια, υποβιβάζεται. Για να πάρει άδεια χρειάζεται κάτι απλό: χρήματα. Πόσα; Ακόμα πάρα πολλά. Προχθές ο πρώην ποδοσφαιριστής του Γενς Βέμερ αρνήθηκε τον διακανονισμό και ζήτησε την εκδίκαση της προσφυγής του: ο δικαστής έδωσε αναβολή για μία εβδομάδα –χρόνος απαραίτητος στον ΠΑΟ για να ψηθεί ο Γερμανός και να δεχθεί τις προτάσεις του. Κάτι τέτοιο δεν είναι απλό να συμβεί καθώς ο Βέμερ θέλει 500 χιλιάρικα ακατέβατα, και είναι και χολωμένος με τον ΠΑΟ, γιατί για μήνες ήταν εκτός ομάδας κι έτρεχε στο Κορωπί μόνος του. Ακόμα κι αν ωστόσο πείσουν τον Βέμερ να βάλει νερό στο κρασί του, ακολουθούν κι άλλοι διεκδικητές χρημάτων με τους οποίους επίσης οι διακανονισμοί θα είναι δύσκολοι, γιατί οι οφειλές είναι μεγάλες: στον Ισπανό Σέρχιο Σάντσες π.χ. ο ΠΑΟ χρωστά περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Αλλαγή

Επειδή στον Παναθηναϊκό αυτά τα γνωρίζουν επιχειρούν εδώ και λίγο καιρό την αλλαγή των διατάξεων που αφορούν τις ποινές των μη αδειοδοτημένων ομάδων. Η UEFA θέλει οι κρίσεις των φακέλων για αδειοδότηση να είναι σε κάθε χώρα όμοιες, πλην όμως επιτρέπει σε κάθε ομοσπονδία να αποφασίζει η ίδια για τις ποινές όσων την πολυπόθητη άδεια δεν την παίρνουν, γιατί δεν πληρούν κριτήρια, που είναι κυρίως οικονομικά. Προ διετίας π.χ. στην Ελλάδα, όποιος άδεια δεν έπαιρνε, δεν μπορούσε να αγωνιστεί στην Ευρώπη, αλλά στο πρωτάθλημα μπορούσε να πάρει μέρος έχοντας περιορισμούς στις μεταγραφές. Μετά η Σούπερ Λίγκα σκλήρυνε τη στάση της και αποφάσισε πως υποβιβάζεται όποιος άδεια δεν παίρνει: έτσι πέρυσι υποβιβάστηκε ο Ηρακλής.

Περιορισμός

Φέτος ο ΠΑΟ ελπίζει πως η ποινή μπορεί πάλι να αλλάξει και να επανέλθει ως τέτοια η παλαιότερη, δηλαδή ο περιορισμός μεταγραφών. Πιστεύουν μάλιστα στον ΠΑΟ πως εντός της Λίγκας πολλοί θα υποστηρίξουν το αίτημά τους, αφού φέτος προβλήματα με την αδειοδότηση μπορεί να έχουν κι άλλοι: σίγουρα όσοι δεν θα έχουν βρει τηλεοπτικό συμβόλαιο εντός του τρέχοντος μηνός. Χωρίς έσοδα εγγυημένα από ένα συνδρομητικό κανάλι, θα είναι δύσκολο για κάποιες ΠΑΕ να εμφανίσουν ένα σοβαρό πλάνο βιωσιμότητας, κάτι δηλαδή που η αδειοδότηση απαιτεί. Κυρίως θα είναι δύσκολο να εμφανίσουν έσοδα, που να τις κάνουν να μοιάζουν οικονομικά σταθερές.

Μακριά

Η λογική λέει πως ο ΠΑΟ θα μπορούσε εύκολα να εξασφαλίσει τους απαραίτητους συμμάχους, αλλά η λογική και το ελληνικό ποδόσφαιρο σπανίως προχωράνε μαζί. Οι ποινές για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ αποφασίζονται από την ΕΠΟ, που πρέπει να τροποποιήσει τον κανονισμό. Εδώ υπάρχουν δυο προβλήματα. Το ένα το έχει προσωπικά ο πρόεδρος κ. Βαγγέλης Γραμμένος, που είναι και Θεσσαλονικιός. Την τελευταία φορά που ακούστηκε ότι μπορεί να υπάρξει τροποποίηση, αγανακτισμένοι οπαδοί του Ηρακλή τον υποδέχθηκαν στο Μακεδονία Palace με άσχημες διαθέσεις: αν ο κανονισμός τροποποιηθεί, ο Γραμμένος πρέπει να βρει μια βολική πόλη μακριά από τη Θεσσαλονίκη για να εγκαταστήσει την οικογένειά του –θα πρότεινα μία στο εξωτερικό. Το δεύτερο πρόβλημα είναι θεσμικό. Την τελευταία φορά η ΕΠΟ είχε τροποποιήσει την ποινή των μη αδειοδοτημένων ΠΑΕ με μια απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, έπειτα από μια ομόφωνη αίτηση της Λίγκας. Η λογική λέει ότι για να αλλάξει ό,τι σήμερα ισχύει, η ΕΠΟ θα ζητήσει πάλι μια ομόφωνη αίτηση από το ΔΣ της Λίγκας. Κανείς όμως δεν πιστεύει ότι σήμερα στη Λίγκα μπορεί να υπάρξει ομοφωνία για οτιδήποτε! Φυσικά υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο της προσβολής μιας τέτοιας απόφασης από μια ομάδα που δεν θέλει να αλλάξει ό,τι ισχύει σήμερα: ο Απόλλωνας, ο Πλατανιάς, η Κέρκυρα που κινδυνεύουν, δύσκολα θα συμφωνήσουν στην αλλαγή του πλαισίου, ενώ είναι πιθανό να έχουμε προσφυγή σε δικαστήρια ακόμα και από ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, που επίσης έχουν συμφέρον.

Φόρος

Με απλά λόγια στον ΠΑΟ χρειάζονται χρήματα για να μην υποβιβαστεί: να σωθεί με τροποποιήσεις κανονισμών μοιάζει δύσκολο. Και για αυτό κι ο Αλέξης Τσίπρας κι ο Νίκος Παππάς συζητάνε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ρωτώντας τον τι ακριβώς θέλει για να αναλάβει και τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟ: θέλουν να δείξουν ότι η κυβέρνηση νοιάζεται. Αν μπορούσε να επιβληθεί και κάποιος φόρος υπέρ των χρεών του Παναθηναϊκού, η συμφωνία θα ήταν πιο εύκολη…