Ο μισογκρεμισμένος τοίχος, ένα ντουβάρι στον Ιλισό που έχει στερέψει χρόνια, επιβεβαιώνει ότι οι ιδέες που κατατίθενται μέσω γκραφίτι δεν στερεύουν ποτέ. Το μάτι βλέπει τα συνθήματα, έξυπνα ή λιγότερο έξυπνα κάποια, μέχρι που πέφτει σε ένα αθλητικό: «Οχι άλλο Βιάνα π… Μπέντο, φτάνει πια»!

Εδώ είμαστε. Η φράση αποδίδεται , προφανώς, σε οπαδό του Ολυμπιακού και έχει τις ρίζες της στην περσινή περίοδο. Τότε που ένα πιτσιρίκι από τη Βραζιλία, ο 22χρονος (πέρυσι) Βιάνα, πάσχιζε να καθιερωθεί στην ενδεκάδα, έχοντας πάντα το σκριν του ανθρώπου που τον έφερε στο Λιμάνι: του Πάουλο Μπέντο. Αυτός τον ανακάλυψε στη Βραζιλία (Κρουζέιρο), αυτός φρόντισε να αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό και του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει ευρωπαϊκή καριέρα.

Πορτογάλοι

Ο Μπέντο έφυγε και όλοι είχαν πολλά να του προσάψουν: κακός στην επικοινωνία, με μονομανίες στον τρόπο προσέγγισης της ανθρώπινης κοινότητας των αποδυτηρίων, δύσκολος άνθρωπος και κυρίως, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, στρυφνός και αγέλαστος. Πώς να γίνει συμπαθής; Αφήστε που το ποδόσφαιρο που έπαιζε με τον Ολυμπιακό ήταν ένα μείγμα Ζαρντίμ με Σάντος, επίσης Πορτογάλων. Δηλαδή, συγκρατημένες επιθέσεις, ελάχιστο ρίσκο μπροστά και καθόλου ελκυστικό στο κοινό.

Ωστόσο, ένα δεν μπορεί κάποιος να αρνηθεί. Ο Μπέντο με τα καλά και τα (πολλά) στραβά του, έδινε σημασία στα νέα παιδιά. Ηδη, ο Βιάνα έχει καταγράψει σημαντικές παρουσίες με την Μπράγκα όπου αγωνίζεται ως δανεικός και λέγεται ότι τον τσεκάρουν σκάουτερ από την Ιταλία και την Πορτογαλία. Για τη Λάτσιο και την Μπενφίκα. Ουδεμία έκπληξη αν το όνομά του παίξει για δυνατή μεταγραφή το προσεχές καλοκαίρι, με άμεσα οφέλη και για τον Ολυμπιακό, καθόσον θα έχει λαμβάνειν χρήματα από νέα μετακίνηση.

Νιάτα

Πέραν του Βιάνα, θυμόμαστε τον Ρέτσο και τον Ανδρούτσο, ακόμη ακόμη και τον Μανθάτη. Ο πρώτος έφυγε και εισέρευσαν κοντά στα 20 εκατ. ευρώ στα κόκκινα ταμεία. Ο δεύτερος πραγματοποίησε καλή σεζόν και πολλές φορές έδειχνε κομβικός και με ρόλο ξεκάθαρο στην ενδεκάδα. Σε θέση μεσοκυνηγού ή ενδιάμεσου αν προτιμάτε. Οσο για τον τρίτο, έφτασε μέχρι το σημείο να κληθεί και στην εθνική ομάδα. Αλλά επί της παρούσης, κάπου φαίνεται να έχει χάσει τον βηματισμό του και δεν πολυφαίνεται στον ΠΑΣ. Οντως, για να επανέλθουμε, ο Μπέντο είχε κουσούρια, αλλά η επιμονή του να προωθεί τα πιτσιρίκια παραμένει αξιομνημόνευτη και αναγνωρίστηκε παρά το διαζύγιο, τον χωρισμό που φέρει μεγάλο κομμάτι ο ίδιος ο κόουτς.

Γιατί και πώς τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Γιατί είναι σημαντικό που ειδικά σε χρονιά δύσκολη, με πολλά κάτω και πάνω, προέκυψε υπεραξία ποδοσφαιριστών, κάτι αξιοσημείωτο που έχει ανάγκη κάθε κλαμπ. Το ανέβασμα απόδοσης σημαίνει εξέλιξη παίκτη και ευημερία ταμείου. Οταν οι κανονισμοί της UEFA είναι ασφυκτικοί και απαιτούν ισοσκελισμό στα έξοδα και τα έσοδα, η δημιουργία πρώτης ύλης που σταδιακά θα φέρει κέρδη μοιάζει εκ των ων ουκ άνευ για να έχουμε μια υγιή επιχείρηση.