«Πουνενταρία κι απόψε…» ψιθυρίζει και αγναντεύει στ’ ανοιχτά από το Μικρολίμανο. Με τα χέρια στις τσέπες και το βλέμμα καρφωμένο στη θάλασσα ο ηλιοκαμένος άνδρας «οργώνει» τη μικρή προβλήτα, προσπερνώντας τα δεμένα αλιευτικά. «Ορίστε τα χάλια μας! Ξεμείναμε στη στεριά να μιλάμε για τον άνεμο! Εμείς από τον Σαρωνικό ζούσαμε με τα μικρά μας ψαροκάικα. Μας διέλυσαν οι απαγορεύσεις, ζούμε πια με βερεσέ» λέει στα «ΝΕΑ» ο επαγγελματίας ψαράς Παναγιώτης Παντελάτος, γραμματέας του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Μικρολίμανου και Πασαλιμανιού, μεταφέροντας το αδιέξοδο των παράκτιων αλιέων, έξι μήνες μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» (ξημερώματα 10ης Σεπτεμβρίου 2017) και τη διαρροή μαζούτ που μαύρισε τη θάλασσα.

ΟΙ ΦΙΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ. Αποκλεισμένοι από το μεροκάματο και μπλεγμένοι στα δίχτυα της γραφειοκρατίας, όπως περιγράφουν, για τις αποζημιώσεις τους οι μικροεπαγγελματίες του Πειραιά νιώθουν ξεχασμένοι, καταγγέλλοντας παράλληλα εμπαιγμό από την κυβέρνηση. «Ελεγαν ότι θα παίρναμε έκτακτη επιχορήγηση μέχρι το τέλος του 2017. Τίποτα! Μας πνίγουν στη χαρτούρα για μια αποζημίωση που δεν ξέρουμε αν θα έρθει ποτέ. Οι υπουργοί έκαναν φιέστες στην ιχθυαγορά τού Κερατσινίου, εύχονταν «καλές ψαριές» κι έπειτα μας έστελναν απαγόρευση αλιείας», προσθέτει ο γραμματέας του συλλόγου.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, απαγορεύεται («για προληπτικούς λόγους») το ψάρεμα σε τμήμα του Σαρωνικού έως τις 31 Μαρτίου 2018: «Από Σαλαμίνα μέχρι Καλαμάκι μας έχουν δεμένους κόμπο. Σε τρεις μήνες, τρεις απαγορεύσεις. Τι συμβαίνει τελικά στον Κόλπο; Καθάρισε ή όχι; Δεν έστειλαν ένα επίσημο έγγραφο να εξηγήσουν τι γίνεται με τη ρύπανση».

ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ. Τα μέλη του συλλόγου καταγγέλλουν τη μη τήρηση των υποσχέσεων από τους αρμόδιους υπουργούς, με τον γραμματέα να κάνει λόγο για «ιστορίες τρέλας» στη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης: «Στα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνεται ακόμα και το εξής: «Πότε επήλθε η ζημιά, για πόσο χρονικό διάσημα διήρκεσε και ποια η πρόβλεψη για το μέλλον με αιτιολογία αυτής της πρόβλεψης». Πρέπει να γίνω επιστήμονας δηλαδή για να πάρω αποζημίωση. Ακόμη, πρέπει να αναφέρουμε την ποσότητα και το είδος αλιευμάτων πριν και μετά την πετρελαιοκηλίδα. Αυτό το χαρτί το καταθέτουμε κάθε μήνα στη Διεύθυνση Αλιείας. Τώρα που το ζητάμε, δεν τον δίνουν! «Είναι κλειδωμένοι οι κωδικοί», λένε. Οποιος δεν έχει αντίγραφο, κάηκε».

Ιχθυοπώλες

Μείωση του τζίρου έως και 80%

Μείωση του τζίρου έως και 80% κατέγραψαν οι ιχθυοπώλες. «Κάποιοι συνάδελφοι έπαθαν μεγάλη ζημιά. Εγώ είχα μείον 15.000 ευρώ στον μηνιαίο τζίρο» λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αττικής «Ο Σκορπιός» Θεόδωρος Κακούρης: «Τους πρώτους τρεις μήνες μετά το συμβάν έγινε τεράστια ζημιά στην αλιεία όλης της Ελλάδας. Δεν πουλιόταν τίποτα, ούτε αλιεύματα που προέρχονταν από Χίο, Πάρο, Νάξο, Καβάλα». Ο ίδιος είχε προ μηνών συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζητώντας μεταξύ άλλων παρέμβαση για μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε συγκεκριμένες κατηγορίες. «Τα είπα και στον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά το θέμα είναι στον αέρα».