Τον γόρδιο δεσμό στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ που δημιούργησε ο Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή δασμών σε χάλυβα και σε αλουμίνιο επιχειρεί να λύσει η Κομισιόν. Οι Ευρωπαίοι αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν ξανά να προσεγγίσουν το Λευκό Οίκο σε αναζήτηση συμφωνίας για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών επιχειρώντας να κερδίσουν εξαιρέσεις από τους δασμούς όπως έγινε με τον Καναδά και το Μεξικό.

Την ώρα που Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες εξέφραζαν την ανησυχία τους για τους δασμούς, η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ ετοιμαζόταν για τον νέο αυτό γύρο διαπραγματεύσεων. Μάλιστα θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με ομολόγους της από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για να συζητήσουν την κατάσταση. Η Μάλμστρομ έδωσε το στίγμα ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις πριν από οποιαδήποτε ισχυρή αντίδραση εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να βρεθεί λύση. Επίσης ανέφερε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και εάν συμβεί αυτό τότε οι Βρυξέλλες θα έχουν 90 ημέρες προθεσμία για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δουν εάν και πώς θα επιβάλουν τους δικούς τους δασμούς.

Με την ανακοίνωση των δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο ο Τραμπ άφησε ανοικτή την πόρτα εξαιρέσεων για συμμάχους. Με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι μπορεί να είναι ανοικτός σε διαπραγματεύσεις με μεμονωμένες χώρες και ότι χρησιμοποιεί την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ ως διαπραγματευτική ισχύ ώστε να πετύχει καλύτερα ντιλ για τη χώρα του.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι χώρες θα κληθούν να διαπραγματευτούν με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για θέματα Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτζαϊχερ εάν θέλουν να κλείσουν χωριστές συμφωνίες και να αποφύγουν τους δασμούς. Αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφύγει η ΕΕ τους δασμούς κάνοντας άλλες παραχωρήσεις, όπως ανέφεραν σε ανάλυσή τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Πιο έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την Ασία και κυρίως την Κίνα, ενώ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε νέους φόβους ότι ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος μπορεί να πλήξει σε παγκόσμιο επίπεδο την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

Η Κίνα που παράγει τον μισό χάλυβα παγκοσμίως προειδοποίησε ότι θα εκτιμήσει τα νέα δεδομένα με τους δασμούς από τις ΗΠΑ και ότι θα «υπερασπίσει αποφασιστικά τα δικαιώματα και συμφέροντά της», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Σε διαπραγματεύσεις αναμένεται να προχωρήσουν πριν από οποιαδήποτε αντίδραση χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα.