Εξι ημέρες μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Εβρο και με τον τούρκο εισαγγελέα να τους κρατά στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη βολιδοσκόπηση μεσολαβητών αναζητώντας μοχλούς πίεσης προς την Αγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εξετάζει ένα προς ένα όλα τα πιθανά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει σε ευρωπαϊκό και νατοϊκό επίπεδο. Ηδη στην Αθήνα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τη χρησιμότητα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας αν η Τουρκία τραβήξει τα πράγματα στα άκρα.

Η κλιμάκωση της τουρκικής πρόσκλησης, άλλωστε, είναι μια εξέλιξη που σχεδόν προεξόφλησε χθες ο Νίκος Κοτζιάς, ενημερώνοντας την Επιτροπή Eξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να είπε πως μια ιστορία ρουτίνας μετατράπηκε σε κάτι βαθύτερο εξαιτίας της στρατηγικής της Αγκυρας και εκτίμησε ότι η ιστορία με τους στρατιωτικούς θα τραβήξει σε μάκρος καθώς ο εισαγγελέας ζήτησε ήδη δύο εβδομάδες για την διερεύνηση των κινητών του και φαίνεται ότι υπάρχει σκόπιμη καθυστέρηση. Επίσης εκτίμησε ότι οι αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας θα εξαντλήσουν όλες τις τυπικές, αλλά χρονοβόρες διαδικασίες. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να σταλεί και έλληνας τεχνικός σύμβουλος για την έρευνα στα κινητά τηλέφωνα, ενώ εκφράστηκε μεγάλη ενόχληση για το γεγονός ότι κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκάλεσε στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι σε αυτή τη φάση χρειάζονται «προσεκτικοί χειρισμοί και υπομονή» ενώ εκτίμησε ότι «η Τουρκία, αργά ή γρήγορα, θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Η τοποθέτηση Τσίπρα –στην εκδοχή που τουλάχιστον διέρρευσε προς τα έξω –φαίνεται να αποτελεί και έμμεση προειδοποίηση προς την Αγκυρα ότι η ανάδειξη του θέματος των δύο στρατιωτικών σε μείζον διπλωματικό ζήτημα θα επηρεάσει όλο το εύρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων θέτοντας εν αμφιβόλω τα θετικά (για τις επιδιώξεις της Τουρκίας) αποτελέσματα που μπορεί να έχει η στάση της Ελλάδας ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε επικοινωνία του με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών ο έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές) από τον Α. Γκουτέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη ταχείας και θετικής έκβασης της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Συνομιλητές του Πρωθυπουργού εξηγούν ότι στο Μαξίμου μελετούν ένα προς ένα τα βήματα που θα ακολουθήσουν ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το θέμα σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Για την ώρα και μέχρι να υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα για το χρονοδιάγραμμα και τις προθέσεις στην απέναντι πλευρά, δεν προκρίνεται η επιλογή επικοινωνίας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Αντίθετα σε επίπεδο νατοϊκής συμμαχίας ή ΕΕ είναι ήδη ενεργοποιημένοι οι δίαυλοι.