Στο σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, στο οποίο κυρίαρχα ζητούμενα φαίνεται πως είναι όχι μόνο η ασφάλεια αλλά και η πειθαρχία, όπως συμπεραίνει κανείς από το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τη φυλακή, παραμένουν κρατούμενοι οι έλληνες στρατιωτικοί Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης. Οι περισσότεροι χώροι της συγκεκριμένης φυλακής τύπου F, όπως ονομάζεται, είναι προσφάτως ανακαινισμένοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, οι οποίοι βρίσκονται αποκλειστικά σε κελιά του ενός ή των τριών ατόμων. Συγκεκριμένα υπάρχουν 103 κελιά 25 τ.μ. (για τρεις) και άλλα 61 μεγέθους 10 τ.μ. (για έναν).

Η περίμετρος ασφαλείας απλώνεται σε μια ακτίνα περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, ενώ στην ίδια φυλακή, όπου φέρεται ότι οδηγούνται οι πρωταγωνιστές μεγάλων υποθέσεων (ένοπλης δράσης, ναρκωτικών κ.λπ.), κρατείται σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ο πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κινητά τηλέφωνα, ραδιόφωνα και παρόμοια μέσα επικοινωνίας (…) Πρέπει να συμμορφώνεστε με τους κανόνες και τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές (…) Οι τηλεφωνικές κλήσεις ακούγονται και καταχωρίζονται» αναφέρεται σε έναν συνοπτικό «οδηγό» για τους κρατουμένους που υπάρχει στην ιστοσελίδα. Στο ίδιο κείμενο υπενθυμίζονται οι πειθαρχικές ποινές με τις οποίες απειλείται όποιος παραβαίνει τους κανόνες ασφάλειας και πειθαρχίας. Οι κρατούμενοι απαγορεύεται μεταξύ άλλων να γράφουν στους τοίχους ή να κολλούν αφίσες, να κάνουν περιττούς θορύβους κ.λπ.

Επιπλέον, οι αρμόδιοι παροτρύνουν τους κρατουμένους να ζητούν «βοήθεια από τον ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό που είναι υπεύθυνος για την επίλυση προσωπικών, πνευματικών, συναισθηματικών και κοινωνικών προβλημάτων (…)».