Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη μεταβίβαση των 137 από τα συνολικά 228 διαμερισμάτων του προσφυγικού συνοικισμού (προσφυγικά) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας που έγινε από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμεία Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) . Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του Δήμου Αθηναίων, που –κατά τους δικαστές- δεν απέδειξε ότι έχει την κυριότητα των ακινήτων αυτών.

Το συγκρότημα των διαμερισμάτων του προσφυγικού συνοικισμού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού) είναι χαρακτηρισμένο «νεώτερο μνημείο» από έτος 2003.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων η οποία ελήφθη την 16η Απριλίου 1940 , παραχωρήθηκε δωρεάν στο Δημόσιο η εν λόγω έκταση των 17.215 τ.μ. στην περιοχή των Αμπελοκήπων που περικλείεται μεταξύ των οδών Δεγλερή-Τριχωνίδος-Δημητσάνας- Κορώνειας – Κούζη – Λεωφóρο Αλεξάνδρας, για την ανέγερση προσφυγικών κατοικιών. Ο Δήμος Αθηναίων είχε προσφύγει στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η μερική μεταβίβαση των ακινήτων που έχει στην κυριότητά του, δηλαδή των 137 διαμερισμάτων, στο ΤΑIΠΕΔ είναι αντίθετη στο Σύνταγμα ,αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση ων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου , καθώς δεν καταβλήθηκε η προβλεπόμενη αποζημίωση στην δημοτική αρχή. Όπως προκύπτει από την απόφαση , οι σύμβουλοι της Επικρατείας δεν αποδέχθηκαν ότι τα επίδικα ακίνητα ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων . Επισημαίνουν δε, οι ανώτατοι δικαστές πως η κυριότητα των ακινήτων υπάγεται στην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων, που ένα θέλει μπορεί να προσφύγει ο εν λόγω Δήμος.