Η λίστα με τα ραντεβού είναι μεγάλη. Οι αίθουσες αναμονής στα δημοτικά ιατρεία καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ είναι ασφυκτικά γεμάτες από κατοίκους της Αθήνας που θέλουν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών που παρέχονται. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν και τα στοιχεία του δήμου: οι επισκέψεις στα έξι δημοτικά ιατρεία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, από 52.492 το 2016 σε 102.451 το 2017.

Η απήχηση για τα δύο ανακατασκευασμένα και διευρυμένα δημοτικά ιατρεία, στα Πατήσια και την Κυψέλη, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η επισκεψιμότητά τους τετραπλασιάστηκε, το 2017 έφτασαν τις 63.253 τη στιγμή που ένα χρόνο νωρίτερα μετά βίας ξεπερνούσαν τις 15.500. Είναι χαρακτηριστικό πως οι επισκέψεις στα δύο αυτά ιατρεία αντιπροσωπεύουν ήδη το 62% των συνολικών επισκέψεων για το 2017. Τα υπόλοιπα τέσσερα ιατρεία παρουσίασαν αύξηση 15%, δηλαδή 39.198 επισκέψεις το 2017. Αυτά τα στοιχεία αναμένεται να ανακοινώσει και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων, στην οδό Σαρανταπόρου.

Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, «αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τα δημοτικά ιατρεία γιατί οι ανάγκες των κατοίκων της πόλης αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα προβλήματα υγείας συνδέονται άμεσα με τα κοινωνικά προβλήματα και η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται ολιστικά. Ετσι, στον ίδιο χώρο πλέον ο πολίτης βρίσκει γιατρό, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, σύμβουλο νομικών υπηρεσιών, εργασιακό σύμβουλο, παιδαγωγό. Τα δημοτικά ιατρεία γίνονται έτσι σημεία αναφοράς της γειτονιάς».

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, οι επισκέψεις σε όλα δημοτικά ιατρεία του δήμου Αθηναίων αυξήθηκαν κατά 80% από το 2016 στο 2017. «Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση των δύο ιατρείων. Παράλληλα, με πολιτική απόφαση της δημοτικής Αρχής έγινε εξορθολογισμός των ωραρίων των γιατρών και στα 6 ιατρεία που λειτουργούν σήμερα, γεγονός που εξυπηρετεί περισσότερο τους πολίτες». Ωφελούμενοι είναι όλοι όσοι ζουν στην πόλη της Αθήνας, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς. «Χρέος του δήμου είναι να εξυπηρετεί και να ανακουφίζει όλους και όλες, ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες που προστρέχουν στις κοινωνικές υπηρεσίες του. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε 22.000 αποδέκτες του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» τονίζει η Στρατηγάκη. Στα πλάνα του Δήμου Αθηναίων είναι μέσα στο 2018 να αναβαθμιστούν ακόμη τρία δημοτικά ιατρεία.

«Στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες»

«Στα δύο δημοτικά ιατρεία που ανακατασκευάσαμε το 2017 στην Κυψέλη και τα Πατήσια οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση όχι μόνο σε ιατρικές αλλά και σε κοινωνικές υπηρεσίες. Από οδοντίατρο και παιδίατρο μέχρι κοινωνικό λειτουργό και δικηγόρο. Εντελώς δωρεάν, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι οι δημότες. Ο τετραπλασιασμός των επισκέψεων στα δύο αυτά ιατρεία από το 2016 στο 2017, αλλά και ο διπλασιασμός των επισκέψεων συνολικά στα 6 δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων δείχνουν ότι μάλλον κάτι κάνουμε καλά. Στεκόμαστε πραγματικά δίπλα στους πολίτες, ακούμε τις ανάγκες τους και ανταποκρινόμαστε έμπρακτα και αξιόπιστα. Γι’ αυτό και προχωράμε ήδη στην επέκταση αυτού του επιτυχημένου μοντέλου διευρυμένων ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών, αναβαθμίζοντας τρία επιπλέον δημοτικά ιατρεία στα Πετράλωνα, στη Σόλωνος και στον Νέο Κόσμο με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020»