Οι δανειστές, σε ρόλο Πυθίας, βλέπουν την Ελλάδα να παραμένει σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας για πολλά χρόνια και από τους Δελφούς έσπευσαν να στείλουν στην κυβέρνηση ξεκάθαρο μήνυμα: «Ξεχάστε την καθαρή έξοδο. Η επιτήρηση θα είναι πολυετής, ανεξάρτητα αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης ή όχι».

Κλάους Ρέγκλινγκ και Ντέκλαν Κοστέλο από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατέστησαν σαφές ότι η Ελλάδα θα βρεθεί υπό καθεστώς αυξημένης επιτήρησης για πολλά χρόνια μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος «με τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια να είναι καθοριστικά».

Η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις τα επόμενα τρία, πέντε ή δέκα χρόνια ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντέκλαν Κοστέλο, με τον επικεφαλής του ESM να συμπληρώνει ότι «αν η χώρα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα διευθέτησης του χρέους θα υπάρξει και ισχυρότερη εποπτεία».

Oι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποδόμησαν πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου μετά τον Αύγουστο, ενώ στις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο του φόρουμ δεν άφησαν κανένα περιθώριο για μετάθεση των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί, όπως η μείωση των συντάξεων, που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν «γιατί αν αρχίσει ο ένας να ξηλώνει το πουλόβερ θα κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά», σύμφωνα με δηλώσεις που ερμηνεύονται ως πιθανή υπαναχώρηση των δανειστών στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τα μέτρα που έχει νομοθετήσει.

Πρακτικά, η Ελλάδα θα πρέπει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις για να παίρνει ως αντάλλαγμα μέτρα διευθέτησης του χρέους, ενώ όλα αυτά θα αποτυπωθούν σε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα εγκριθεί από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Πρόκειται για το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων και ενισχυμένης εποπτείας, οι όροι του οποίου θα ενταχθούν στο σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια (μέχρι και το 2022 και 2% μέχρι το 2060) και ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις που αφορούν τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, τη μη κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια, τις προσλήψεις στο Δημόσιο, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

«Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει. Η καθιέρωση μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής και ανθεκτικής οικονομίας θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, πολύ πέρα από το τέλος του προγράμματος του ESM», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να πείσει πραγματικά τις αγορές ότι έχει γυρίσει τη σελίδα εάν συνεχίσει να οικοδομεί μια αποτελεσματικά λειτουργούσα σύγχρονη οικονομία που δημιουργεί υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για καθέναν από τους πολίτες της. Ο επικεφαλής του ESM, αφού ανέφερε ότι είναι πρώιμο να συζητηθεί το αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης ή όχι, περιέγραψε το πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτήρησης.

ME STATUS. Μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρξει ένας βαθμός επιτήρησης από τον ESM και τους άλλους θεσμούς. Αυτό ώς έναν βαθμό γίνεται σε κάθε χώρα που βγήκε από το πρόγραμμα. Αρχικά η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πλαίσιο επιτήρησης που σχετίζεται με τη συνθήκη Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη διαδικασία δημοσιονομικών ανισορροπιών, όπως κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Είναι κάτι καλό, όπως είπε, γιατί η χώρα κερδίζει το status μιας κανονικής χώρας της Ευρώπης. Επιπλέον η Ελλάδα θα υπόκειται στη «μετά το πρόγραμμα επιτήρηση» που θα γίνει κάτω από σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ESM που εξετάζει εάν η χώρα είναι σε θέση να πληρώσει τα δάνειά της μακροπρόθεσμα.

«Αν η Ελλάδα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα διευθέτησης του χρέους θα υπάρξει και αυστηρότερη εποπτεία» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM.