Με έντονα ειρωνική διάθεση, κυρίως σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Αμυνας υπό τον Πάνο Καμμένο, αντέδρασαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ενώ κοινή είναι η εκτίμησή τους ότι πρόκειται για τον ανασχηματισμό που θα κλείσει τον κύκλο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, αφού έκανε λόγο για «τον τελευταίο ανασχηματισμό του κ. Τσίπρα», πρόσθεσε: «Αν μη τι άλλο ο κ. Τσίπρας με τις επιλογές του διασκεδάζει τουλάχιστον τους πολίτες για να ξεχνούν πρόσκαιρα την καταστροφική πολιτική του. Τον ευχαριστούμε». «Ειδικά για τον κ. Κουβέλη, ήταν δίκαιο, έγινε πράξη», κατέληξε δηκτικά η εκπρόσωπος της ΝΔ.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. «Ο ανασχηματισμός της επιδότησης ενοικίου οδηγεί σε εικόνα αποδρομής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συγχαρητήρια στον νέο υφιστάμενο του Καμμένου, τον κ. Φώτη Κουβέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Χαριλάου Τρικούπη.

Το Ποτάμι, αφού επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «τελικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν εφεδρείες», σημείωσε: «Με τον κ. Κουβέλη αναπληρωτή του κ. Καμμένου, η κυβέρνηση της ιδεοληπτικής αριστεράς και της ψεκασμένης δεξιάς αποκτά νέα δυναμική».

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τόνισε ότι «η ηθική μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται μόνο απ’ το αν κάποιοι υπουργοί της απολαμβάνουν προκλητικά προνόμια, αλλά κυρίως από την πολιτική που αυτή υλοποιεί, υπηρετώντας συνολικά την κοινωνική τάξη των προνομιούχων, δηλαδή του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού. Αυτό κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αυτό θα συνεχίσει να κάνει πιο εντατικά και μετά τον «εξ ανάγκης» ανασχηματισμό».

Για «ανασχηματισμό αδιεξόδου χωρίς προοπτική για τη χώρα» έκανε λόγο η Ενωση Κεντρώων. «Πιθανότατα είναι και ο τελευταίος ανασχηματισμός πριν από τις επικείμενες εκλογές» ήταν και το δικό της συμπέρασμα.