Πρόγραμμα σταδιακού κλεισίματος των πυλών σε σταθμούς του Μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου μέχρι τις 15 Μαρτίου, στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).

Συγκεκριμένα, για την ερχόμενη Κυριακή 4 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί να κλείσουν όλες οι μπάρες στις πύλες εισόδου των επιβατών στο σταθμό του Συντάγματος. Ανοιχτές θα παραμείνουν μόνο οι πύλες των ΑμεΑ, οι οποίες προβλέπεται να κλείσουν στις 15 Μαρτίου.

Ειδικότερα για το σταθμό του Συντάγματος, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, το κλείσιμο των πυλών έχει προβλεφθεί να γίνει στα διαστήματα μεταξύ 5-10 Μαρτίου και 12-14 Μαρτίου και σε ώρες μη αιχμής (δηλαδή, εκτός των ωρών 06.00 – 10.00 και 15.00 – 19.00).

Οι πύλες των σταθμών «Ανθούπολη», «Περιστέρι», «Σεπόλια», «Ηλιούπολη», «Άλιμος», «Αργυρούπολη», «Ελληνικό», «Αγία Μαρίνα», «Κεραμεικός», «Χολαργός», «Νομισματοκοπείο», «Αγία Παρασκευή», «Χαλάνδρι», «Ταύρος» και «Μαρούσι» θα κλείσουν στις 11 Μαρτίου. Σε όλους αυτούς τους σταθμούς, ανοιχτές θα παραμείνουν μόνο οι πύλες των ΑμεΑ, οι οποίες προβλέπεται να κλείσουν στις 15 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται, ότι στους σταθμούς «Άγιος Αντώνιος», «Άγιος Δημήτριος», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας» και «Δουκίσσης Πλακεντίας», οι πύλες (πλην των ΑμεΑ) έχουν ήδη κλείσει. Στις 15 Μαρτίου θα κλείσουν και οι πύλες των ΑμεΑ.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΟΑΣΑ, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περισσότερες από 540.000 προσωποποιημένες κάρτες ATH.ENA Card, «γεγονός που αναδεικνύει τη δυναμική του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Παράλληλα, έχουν ταυτοποιηθεί και αποσταλεί στους παραλήπτες τους όλες οι κάρτες, για τις οποίες τα σχετικά αιτήματα υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής που λειτουργεί στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr. Στις κάρτες αυτές συμπεριλαμβάνονται άνεργοι και ΑμεΑ, ενώ οι τρέχουσες νέες αιτήσεις, θα διεκπεραιώνονται χωρίς καθυστέρηση.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους ανέργους και τα ΑμεΑ, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, έχουν ήδη εκδοθεί περί τις 45.000 προσωποποιημένες κάρτες. Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιβατών, το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης θα πιστοποιείται μέσω ειδικής εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr), από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν πρώτα τα ανάλογα πεδία στη διεύθυνση www.idika.gr και στη συνέχεια η ΗΔΙΚΑ θα επιβεβαιώνει το σχετικό δικαίωμά τους. Ακολούθως, οι δικαιούχοι θα «φορτίζουν» το δωρεάν κόμιστρο στα αυτόματα μηχανήματα.

Ο ΟΑΣΑ απευθύνει έκκληση σε όσους από τους δικαιούχους ανέργους και ΑμεΑ, δεν έχουν εκδώσει ακόμα προσωποποιημένη κάρτα, να υποβάλουν σχετική αίτηση στο διαδίκτυο (www.athenacard.gr), είτε να μεταβούν απευθείας στα εκδοτήρια των προσωποποιημένων καρτών.

Παράλληλα, ο Οργανισμός συνιστά στο επιβατικό κοινό, για την καλύτερη εξυπηρέτησή του, να προμηθεύεται τα εισιτήρια πολλαπλών διαδρομών (10 + 1, 5 + 0).

Ακόμα, υπενθυμίζει ότι η επικύρωση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών στο μετρό και τον ηλεκτρικό, γίνεται δύο φορές, μία κατά την είσοδο στις πύλες των σταθμών και μία κατά την έξοδο και πάντα στον αναγνώστη που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.

Αντίστοιχα, στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, η επικύρωση γίνεται μόνο μία φορά, δηλαδή κατά την είσοδο του επιβάτη στα οχήματα.

Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ προτρέπει τους επιβάτες να επαναχρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και τις κάρτες, διότι είναι επαναφορτιζόμενα.