Στα χαρτιά

Ενα πρωτάθλημα, ύστερα από επτά χρόνια, χάνει ο Ολυμπιακός κι αυτό θα κριθεί στα χαρτιά. Αν επιβληθεί δηλαδή η ποινή της αφαίρεσης τριών βαθμών από τον ΠΑΟΚ, που προβλέπουν οι κανονισμοί. Οπως στην ανάλογη περίπτωση πέρυσι. Με τον τραυματισμό και την αποχώρηση του Βλάνταν Ιβιτς (φωτογραφία) στη Λεωφόρο, στο ματς Παναθηναϊκού – ΠΑΟΚ. Να μην ξεχνάμε ότι αν δεν είχαν αφαιρεθεί οι τρεις βαθμοί από τον Ολυμπιακό θα ήταν τέσσερις πίσω από την ΑΕΚ. Κι επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, ακούς την πλευρά του ΠΑΟΚ να επαναλαμβάνει αυτά ακριβώς που έλεγε ο Παναθηναϊκός για τον τραυματισμό του Ιβιτς. Οτι δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό, ότι ο Ολυμπιακός έφυγε από το γήπεδο χωρίς λόγο κ.λπ. κ.λπ. Εγινε κι αυτό, στο καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, για το οποίο υπερηφανεύεται πρώτος και καλύτερος ο υφυπουργός Αθλητισμού. Πριν παίξει η ΑΕΚ σήμερα στο Περιστέρι, από το -2 που ήταν από τον ΠΑΟΚ, να βρίσκεται ουσιαστικά στο +1. Κι αν πάρει τελικά το πρωτάθλημα, να το πάρει ύστερα από 24 χρόνια στα χαρτιά.

Ή εμείς Ή κανείς

Να δούμε λοιπόν πώς θα τελειώσει αυτό το πρωτάθλημα. Αν θα τελειώσει. Υπενθυμίζουμε το ποστάρισμα του Γιώργου Σαββίδη «ή εμείς ή κανείς». Ο οποίος έχει θεσμική ιδιότητα ως μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Να δούμε λοιπόν αν αυτό το «κανείς» θα εφαρμοστεί στην πράξη και με ποιον τρόπο. Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε ο Γιάννης Αλαφούζος, μιλώντας μέσω tweet για «δικαιοσύνη και καταστροφή». Αντίθετα, κακόκεφος θα πρέπει να ήταν το βράδυ της Κυριακής ο Πρωθυπουργός. Εκεί που έβλεπε να επιβεβαιώνεται η μοναδική από τις δεκάδες υποσχέσεις του, για πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ, έρχονται ξαφνικά τα πάνω κάτω. Πώς του διέφυγε του Τζανακόπουλου να καταγγείλει «τη διαπλοκή που αλλοιώνει τους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος»;

Με κουμπιά;

Σοκ και δέος στους αθλητικογράφους. Από την αποκάλυψη του Βασίλη Κωνσταντίνου. Που επισκίασε το 2-0 επί της Λαμίας. Οτι ο Παναθηναϊκός δεν θα παίξει του χρόνου στην Ευρώπη. Κατ’ αρχάς για να παίξεις στην Ευρώπη πρέπει να βγεις. Κι αυτό θα το δούμε στο τέλος της σεζόν. Από πού κι ώς πού όμως ο αιφνιδιασμός; Είχαν δηλαδή την εντύπωση ότι μέχρι την Τετάρτη, που τελειώνει η προθεσμία της UEFA, θα είχαν τακτοποιηθεί οι υποχρεώσεις στους ποδοσφαιριστές; Και με τι θα πλήρωνε ο Παναθηναϊκός; Με κουμπιά; Το σημαντικό ήταν αυτό που είπε στη συνέχεια. Σχετικά με το νέο πλάνο κι ότι «θα είναι μία ομάδα του Μαρίνου (φωτογραφία) όπως έχει φτιάξει τέτοιες ομάδες στο παρελθόν, στον Πλατανιά, στον Εργοτέλη, στον Πανιώνιο». Αυτή μάλιστα είναι σοκαριστική παραδοχή. Οτι ο Παναθηναϊκός θα είναι πλέον κάτι μεταξύ Εργοτέλη – Πλατανιά και (στην καλύτερη περίπτωση) σαν τον Πανιώνιο.

Αδιαφορία

Η ΑΕΚ παίζει σήμερα στο Περιστέρι, αλλά αυτό που συμβαίνει με την αδιαφορία του κόσμου είναι ασύλληπτο. Με τον Αστέρα, μετά τον διπλό θρίαμβο επί του Ολυμπιακού, τα εισιτήρια ήταν 8.315. Με την Ντιναμό κάνει καλό παιχνίδι, ο κόσμος φεύγει ευχαριστημένος με την ισοφάριση στο τέλος και τα εισιτήρια στο επόμενο ματς με την Ξάνθη είναι ακόμα λιγότερα. Μόλις 7.562. Ανατρέχεις στη σεζόν 2012-13. Μέσα στην κρίση, τη σεζόν που υποβιβάστηκε η ΑΕΚ με πρόεδρο τον τιτάνα Σταύρο Αδαμίδη. ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης, πρώτη αγωνιστική, 25 Αυγούστου που λείπουν ακόμη πολλοί από την Αθήνα. Με προπονητή Βαγγέλη Βλάχο (φωτογραφία). Με την εξής σύνθεση: Κωνσταντόπουλος, Αρκούδας, Κοντοές, Μπουγαΐδης, Κουτρουμπής, Γιάγκο Φερνάντεζ, Λαγός, Γροντής, Κουρέλλας, Φούντας, Παυλής. Με έναν μόνο ξένο στην ενδεκάδα, τον περίφημο Γιάγκο Φερνάντεζ. Κοιτάς τα εισιτήρια και βλέπεις 9.959. ΑΕΚ – Κέρκυρα φέτος με την ομάδα στην πρώτη θέση 5.011 εισιτήρια. Αδιανόητο.

Από 5 ευρώ

Πως εξηγείται αυτό; Πώς εξηγείται η ΑΕΚ με τον Κουρέλλα και τον Γροντή να έχει 10.502 εισιτήρια μέσο όρο και η ΑΕΚ με Λιβάγια, Αραούχο να έχει 10.792; Και με τα εισιτήρια ακόμα και στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό να ξεκινάνε από τα 5 ευρώ.

Μίκρυνε η ΑΕΚ ως μέγεθος, πέφτοντας στις μικρές κατηγορίες; Κι έχασε τον κόσμο της;