Τη σύσταση συμβουλίου κορυφής Ελλάδας – Κύπρου, εισηγήθηκε εμμέσως, πλην σαφώς, ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «SIGMA», o κ. Κουμουτσάκος διατύπωσε την άποψη ότι «δεν είναι λογικό να υπάρχει ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας» και να μην υπάρχει ανώτατο στρατηγικό συμβούλιο κορυφής, όπως το χαρακτήρισε, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε στρατηγικά θέματα».

Oσον αφορά την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε πως όταν κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Eνωσης ασκεί νόμιμα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο τα κυριαρχικά του δικαιώματα σε ΑΟΖ που έχει καθοριστεί και με άλλα γειτονικά κράτη – άρα υπάρχει μηδενικό στοιχείο αυθαιρεσίας – και μάλιστα είναι πλήρως εναρμονισμένο με την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Eνωσης να ενισχύσει την ενεργειακή της πολιτική ασφάλειας τότε «είναι αδιανόητο τρίτο κράτος να το εμποδίζει να ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματά του».

Στις δηλώσεις του ο κ. Κουμουτσάκος έδωσε έμφαση στο ότι η Ελλάδα σε αυτή την συγκυρία έχει μια ξεχωριστή γεωπολιτική προστιθέμενη αξία και κομβική στρατηγική σημασία στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και η Κύπρος.

«Εχουμε λοιπόν δύο κράτη που τα συνδέει άρρηκτος δεσμός ιστορίας και αισθήματος. Αυτά τα δύο ανεξάρτητα κράτη θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο μέγιστο την προστιθέμενη αξία που τους δίνει η συγκυρία, είτε αυτό αφορά στην ενέργεια, είτε τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε.

Και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι «ειδικές σχέσεις με σταθερά κράτη στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος».