Αντώνης Σαμαράς

Κατηγορώ την κυβέρνηση

Οχι ως απολογούμενος αλλά ως κατήγορος της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς κάνοντας λόγο για «στημένο κατηγορητήριο», «άθλια σκευωρία» και «χυδαία μεθόδευση». «Στήσατε την μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους» είπε κατονομάζοντας ως ηθικούς αυτουργούς τον Πρωθυπουργό και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Εγώ δεν κρύβομαι πίσω απο παραγραφές αδικημάτων, εσείς θα λογοδοτήσετε και για την σκευωρία που στήσατε εναντίον μου και για τις πληγές που ανοίξατε στην κοινωνία» τόνισε.

«Πρώτα έστησαν το σενάριο, μετά άρχισαν να το διαφημίζουν και στο τέλος βρήκαν τους ηθοποιούς» ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι ο Βαξεβάνης είχε αναγγείλει την εμπλοκή πρωθυπουργού έντεκα μήνες πριν αυτό καταγγελθεί από μάρτυρα». Προανήγγειλε πραγματογνωμοσύνη για τις καταθέσεις των «ψευδομαρτύρων» λέγοντας πως σε ορισμένες από αυτές φαίνεται να μπήκαν ετεροχρονισμένα στις καταθέσεις με στικάκι. Σημείωσε ότι επί των ημερών του η Novartis είχε ζημιές 5,7 εκατ., ενώ την επόμενη χρονιά, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε κέρδη αρκετών εκατομυρίων ευρώ. «Εμείς χτυπήσαμε τη διαφθορά στο φάρμακο και ο ΣΥΡΙΖΑ τους κάνει πλάτες» πρόσθεσε.

Βαγγέλης Βενιζέλος

Η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία

Ζητώντας εκλογές και φτάνοντας μέχρι το Στρασβούργο για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας απέναντι στο βαθύ κράτος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε το χρονικό της υπόθεσης Novartis μέσα από τα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας και στέλνοντας «μήνυμα στους αδέκαστους δικαστές», ζητώντας τους να σταθούν όρθιοι. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη, αλλά και την πιο πρόχειρη σκευωρία που έχει στηθεί απο τη Μεταπολίτευση.

Συσχετίζοντας την απώλεια πεδίου πολιτικής στην οικονομία καθώς ο ριζοσπαστισμός της κυβέρνησης εξαφανίζεται, ο πρώην υπουργός αποκάλεσε την κυβέρνηση «ντελίβερι μπόις» του ΔΝΤ, λέγοντάς τους ότι γλείφουν εκεί που έφτυναν καθώς το αφήγημα της καθαρής εξόδου δεν βγαίνει. «Με επιλέξατε γιατί είμαι καρφί στα μάτια σας» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης, σημείωσε τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στηλίτευσε τον ρόλο της Βασιλικής Θάνου, που με τις δηλώσεις της παραβιάζει, όπως είπε, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Επίσης ανέφερε ότι σε καμία άλλη χώρα το σκάνδαλο της Novartis δεν έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις, κάνοντας λόγο για μεθοδευμένες καταθέσεις και πρωτοφανή σκευωρία.

Γιάννης Στουρνάρας

Oι συκοφαντίες να μη μείνουν αναπάντητες

Την άμεση συγκρότηση της Προκαρκτικής Επιτροπής κι όχι την παραγραφή των αδικημάτων ζήτησε με κατηγορηματικό τρόπο ο Γιάννης Στουρνάρας. Κάλεσε την Εθνική Αντιπροσωπεία να αναλάβει την ηθική και συνταγματική υποχρέωση για να μη μείνουν αναπάντητες οι συκοφαντίες. Ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε τους προστατευόμενους μάρτυτες ως “ψευδολόγους που φορούν την κουκούλα της ανωνυμίας” υποστηρίζοντας ότι οι μαρτυρίες αυτές είναι εντελώς ψευδείς και συμπλήρωσε και με δηκτικό τρόπο σχολίασε πως «αυτά θα ανέβουν σε παραστάσεις στο Δελφινάριο».

Αναφορικά με τις κατηγορίες εναντίον της συζύγου του και την εταιρεία της Mindwork, σημείωσε ότι ποτέ δεν έλαβε υψηλότερες αμοιβές από τις δέουσες και ότι οι χορηγίες της Novartis στα συνέδρια που διοργάνωνε η εταιρεία δεν διέφεραν από αυτές των άλλων εταιρειών. Σημείωσε ότι η εν λόγω εταιρεία έχει υποστεί σωρεία φορολογικών ελέγχων, από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση, τονίζοντας μάλιστα ότι τα αρχεία της που έχουν κατασχεθεί εδώ και καιρό δεν έχουν επιστραφεί. Εκανε λόγο για χονδροειδείς ανακρίβειες σημειώνοντας ότι στο έγγραφο του FBI αναγραφόταν ως τραπεζίτης ενώ εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Οικονομικών.

Παναγιώτης Πικραμμένος

Να πάει μέχρι τέλους η έρευνα

Εμφανώς συγκινημένος, οργισμένος και αγανακτισμένος από τα ψεύδη και τις «μυθιστορηματικές συκοφαντίες», ότι δήθεν δωροδοκήθηκε, εμφανίστηκε στο βήμα ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος. Υποστήριξε πως οι κατηγορίες που του αποδίδουν δεν συνιστούν βάσιμες ενδείξεις για να αμφισβητείται η ηθική ακεραιότητά του και να σπιλώνεται η προσωπικότητα ενός ανθρώπου που προσέφερε πάνω από 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη. Τόνισε πως ουδέποτε η υπηρεσιακή κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα του φαρμάκου και πως ουδέποτε καταβλήθηκαν χρήματα στη Novartis.

Ανδρέας Λοβέρδος

«Να τους βγάλουν την κουκούλα»

«Πολιτεύτηκα με διαφάνεια και κάποιοι αχρείοι σήκωσαν χέρι στην πολιτική μου διαδρομή, δεν θα δοθεί οίκτος σε αυτά τα πολιτικά ζόμπι», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός με πρακτικές «αρχισυμμορίτη» έστησε πλεκτάνη εις βάρος των πολιτικών του αντιπάλων γιατί δεν αντέχει την αποτυχία. Μίλησε για «ψεύδη από αδίστακτους κουκουλοφόρους», τονίζοντας ότι η αρμόδια εισαγγελέας όχι μόνο δεν έστειλε την υπόθεση αμελλητί στη Βουλή, αλλά κάλεσε έπειτα από δύο μήνες τον μάρτυρα για νεότερη κατάθεση. «Απαιτώ η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης να τους βγάλει την κουκούλα. Εχει την αρμοδιότητα» σημείωσε.

Αδωνις Γεωργιάδης

«Οχι» στην παραγραφή

«Κεντρικό πρόσωπο της σκευωρίας είναι ο Πρωθυπουργός» δήλωσε κατηγορηματικά ο Αδωνις Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για «μιλημένους ψευδομάρτυρες». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η πρώτη φορά Αριστερά προσέφερε 60 εκατ. ευρώ στη Novartis, ενώ επί των ημερών του η εταιρεία έλαβε μόνο 19 εκατ. ευρώ. «Φαίνεται ότι με πλήρωνε η Novartis για να της κόβω τα λεφτά» ανέφερε με ειρωνικό ύφος. «Εμείς κατεβάζαμε τις τιμές στα φάρμακα και εσείς τις ανεβάζετε και έχετε και το θράσος να μιλάτε» είπε ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους κι έκλεισε λέγοντας πως διαφωνεί με την παραγραφή του αδικήματος της απιστίας.

Μάριος Σαλμάς

Εδωσα το έναυσμα για την έρευνα

Κατηγορηματικός ότι δεν έλαβε καμία απόφαση που να ζημίωσε το κράτος εμφανίστηκε ο Μάριος Σαλμάς, τονίζοντας ότι ο ίδιος έδωσε το έναυσμα για να αρχίσει η έρευνα του σκανδάλου. «Από εμένα έμαθε η πολιτεία ότι η Νovartis χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές στον χώρο της Υγείας» είπε, επισημαίνοντας ότι επί υπουργίας του δέχθηκε τον πιο λυσσαλέο πόλεμο στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις παθογένειες στην Υγεία. «Δεν έκανα φίλους αλλά έχασα φίλους. Δεν δωροδοκήθηκα, δεν κρύφτηκα, δεν συμβιβάστηκα όταν έπρεπε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες» συμπλήρωσε.

Ανδρέας Λυκουρέντζος

Δεν είμαστε όλοι στη λάσπη

«Δεν είμαστε όλοι βουτηγμένοι στη λάσπη της διαφθοράς», είπε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, τονίζοντας ότι δεν φοβάται τίποτα γιατί δεν έχει κάνει κάτι αξιόποινο, επισημαίνοντας ότι θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όχι να παραγραφούν τα ενδεχόμενα αδικήματα.

Οπως είπε, το όνομά του δεν αναφέρεται στα στοιχεία του FBI, αλλά στην κατάθεση ενός μάρτυρα που λέει ότι προωθούσε προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας. «Οχι μόνο δεν το έκανα, αλλά παρακολουθούσα κάθε εξέλιξη για να κρατήσω τη φαρμακευτική δαπάνη στα οριζόμενα από το Μνημόνιο επίπεδα».

Γιώργος Κουτρουμάνης

Φτωχότερος έφυγα από την πολιτική

«Δεν ανέχομαι να κατηγορούμαι όταν έδωσα την ψυχή μου για να υπερασπιστώ το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο Γιώργος Κουτρουμάνης, κάνοντας λόγο για αήθεις μεθοδεύσεις και πρακτικές και υποστηρίζοντας ότι από την πολιτική έφυγε φτωχότερος και όχι πλουσιότερος. «Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα έδινα εξηγήσεις για το σκάνδαλο Novartis», σημείωσε, τονίζοντας πως όταν ήταν υπουργός είχε στοχοποιηθεί πολιτικά από όσους δημιούργησαν το κίνημα των Αγανακτισμένων. Κάλεσε τις Αρχές να ψάξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα τηλέφωνά του.

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ημουν αναρμόδιος για τη φαρμακευτική δαπάνη

Με το υπόμνημά του ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ζητεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ανακαλέσει αμέσως τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευομένων, ώστε αυτοί και οι συνεργοί τους «να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης». Δηλώνει αναρμόδιος σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, επισημαίνοντας ότι επί υπουργίας του το υπουργείο Ανάπτυξης είχε την τιμολόγηση των φαρμάκων. Σχετικά με την αγορά των εμβολίων για τη γρίπη ανέφερε ότι η δικογραφία έχει ήδη διερευνηθεί από την Εισαγγελία και έχει τεθεί στο αρχείο, διότι δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο, ενώ για τον μοριακό έλεγχο του αίματος σημείωσε ότι ανέθεσε τον διαγωνισμό σε διακομματική επιτροπή της Βουλής.