«Αν δεν τα καταφέρω, θέλω να ξέρεις ότι σ’ αγαπώ και σ’ ευχαριστώ για όλα όσα έχεις κάνει για μένα», έγραψε η νεαρή μαθήτρια Σάρα Κρεσιτέλι σε μήνυμα που έστειλε στη μητέρα της, ενώ κρυβόταν σε μία αποθήκη στριμωγμένη με 40 περίπου συμμαθητές της φοβούμενη για τη ζωή της. «Ημουν μέσα στην τάξη και μας σημάδευε. Προσποιήθηκα ότι είμαι νεκρός για να γλιτώσω. Οταν έφυγε, σηκώθηκα και είδα δύο νεκρούς δίπλα μου», είπε ένας 15χρονος μαθητής. «Ακουσα πυροβολισμούς στο διάδρομο. Κλείσαμε την πόρτα της τάξης και σταθήκαμε δίπλα για να μη φαινόμαστε. Εκείνος ήταν σε άλλη αίθουσα. Οι αστυνομικοί έσπασαν το τζάμι για να μπουν. Κατατρόμαξα», είπε ένας άλλος μαθητής. Αυτοί ήταν τρεις από τους τυχερούς μαθητές που κατάφεραν να βγουν σοκαρισμένοι αλλά ζωντανοί από το λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας της Φλόριντα έπειτα από τη δεύτερη πιο αιματηρή ένοπλη επίθεση σε σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο δράστης ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ, άφησε πίσω του 17 νεκρούς και τουλάχιστον 15 τραυματίες.

Ολα άρχισαν όταν οι αστυνομικές Αρχές ενημερώθηκαν ότι ένοπλος εισέβαλε στο κτιριακό συγκρότημα του σχολείου. Το περικύκλωσαν και απομάκρυναν με ασφάλεια εκατοντάδες έντρομους μαθητές και καθηγητές. Κάποιοι έμειναν κρυμμένοι μέσα σε ντουλάπια και κάτω από θρανία. Λίγο πριν αρχίσει να πυροβολεί, ο Κρουζ φαίνεται ότι ενεργοποίησε τον συναγερμό για να προκαλέσει σύγχυση. Ακούγοντάς τον, οι μαθητές αρχικά νόμιζαν ότι πρόκειται για άσκηση εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Νωρίτερα είχε προηγηθεί μία τέτοιου είδους άσκηση και πολλοί από αυτούς δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Οταν άκουσαν τους πυροβολισμούς όμως, κατάλαβαν ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

Ο Κρουζ ήξερε τα κατατόπια αφού είχε φοιτήσει σε αυτό το σχολείο προτού αποβληθεί λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ανθρωποι που τον γνωρίζουν λένε ότι είναι ψυχικά διαταραγμένος, είχε στην κατοχή του όπλα τα οποία αρεσκόταν να επιδεικνύει και περηφανευόταν ότι σκότωνε ζώα. Οι Αρχές ανακάλυψαν «ανατριχιαστικό», όπως το χαρακτήρισαν, υλικό μετά από έρευνα στους λογαριασμούς που διατηρεί στα κοινωνικά δίκτυα, όπου έχει αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα τοποθετημένα πάνω σε ένα κρεβάτι. Σε άλλη φωτογραφία απεικονίζεται ένας νεκρός βάτραχος. Στο σπίτι του βρέθηκε η καραμπίνα τύπου AR-15 που χρησιμοποίησε στην επίθεση και πολλοί γεμιστήρες. Ο 19χρονος ήταν υιοθετημένος και δεν ήταν λίγες οι φορές που η θετή του μητέρα είχε αναγκαστεί να καλέσει την αστυνομία για να τον ηρεμήσει. Ο θετός του πατέρας πέθανε από καρδιακή προσβολή πριν από χρόνια. Μετά τον θάνατο και της θετής του μητέρας από πνευμονία τον Νοέμβριο, έμεινε μόνος με τον ετεροθαλή αδελφό του.

Ο Τζιμ Γκαρντ, καθηγητής στο σχολείο, είπε ότι ο Κρουζ ήταν μοναχικός, ενώ αρκετοί μαθητές τού είχαν πει ότι είχε φτάσει στο σημείο να ακολουθεί παντού μία κοπέλα που του άρεσε προκαλώντας της φόβο. Πολλοί συμμαθητές του τον φοβούνταν και τον απέφευγαν. Ενας από αυτούς δήλωσε: «Μεταξύ σοβαρού και αστείου, λέγαμε ότι κάποια μέρα θα μπει μέσα και θα αρχίσει να πυροβολεί. Ολοι το είχαμε προβλέψει…», ενώ ένας άλλος είπε ότι πέρυσι τον είχε προειδοποιήσει: «Θα τους γαζώσω όλους εδώ μέσα, τ΄ ορκίζομαι».