Τι θα πυροδοτήσει το διεθνές σκάνδαλο της Novartis; Ενα τεράστιο νέο κύμα αντιπολιτικής που θα οδηγήσει σε σκοτεινές ατραπούς; Μια εκ νέου ηθικοποίηση του πολιτικού συστήματος ή μια εκ θεμελίων ανανέωσή του βγάζοντας μπροστά το νέο προσωπικό;
Η στιγμή είναι εύθραυστη για τη χώρα, η βούληση που πρέπει να υπάρξει για διαλεύκανση της εξωφρενικής υπόθεσης δεν μπορεί να συσκοτίζει τις ευθύνες του παλιού πολιτικού προσωπικού ή τα δομικά χαρακτηριστικά του συστήματος που ενθαρρύνει τέτοιες καταστάσεις.
Ολα με προσοχή, βήμα βήμα και με θεσμικό τρόπο, κάτι που έδειξε να καταλαβαίνει ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί η πρώτη επιχείρηση διαχείρισης της υπόθεσης από μέρους στελεχών του μόνον σωστή δεν θα μπορούσε να είναι. Μια υπόθεση που τρέχει με διεθνή συνδρομή είναι μια υπόθεση εύφλεκτη, ανοικτή και όχι μια αφορμή για τιμωρητισμούς και πανηγυρισμούς. Εξάλλου τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη και όχι οι αρένες. Οι πολίτες θα κρίνουν, έχουν τα εργαλεία να αξιολογήσουν για το σύστημα που επικρατούσε για χρόνια στη χώρα και εις βάρος του φορολογουμένου - συχνά ένα σύστημα πριμοδοτούμενο από εισαγγελείς της λιτότητας. Εχουν το μυαλό να καταλάβουν πώς λειτουργούσε το σύστημα ενδιάμεσων και μιζαδόρων. Δεν είναι άγνωστα αυτά.
Πολιτικά όμως απαιτείται τεράστια προσοχή. Κι αυτό αφορά και όσους επιχειρούν να προκαταλάβουν πως δεν είναι δα και κάτι σπουδαίο η μεθοδολογία της εν λόγω εταιρείας, αλλά και όσους εδώ βλέπουν τη συνολική κάθαρση του καπιταλισμού (εδώ γελάνε). Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Το πλεονέκτημα προφανώς ανήκει στην κυβέρνηση αλλά τα σκάγια θα φτάσουν μακριά. Κι αυτό αφού υπάρχει ο κίνδυνος μιας κανονικοποίησης της υπόθεσης, μια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από όλες τις μεριές, μια απαξίωση των θεσμών σε μια εποχή που διάφοροι ακονίζουν τα μαχαίρια τους για εκτροπές. Η Novartis αποκαλύπτει μια δομική πλευρά του συστήματος που δούλευε ρολόι μέχρι την πρώτη αποκάλυψη. Είναι μια ευκαιρία να δούμε πώς λειτουργεί η Δημοκρατία. Οχι να τη δοκιμάσουμε. Η υπόθεση δεν θα κριθεί σε πάνελ ή στον Τύπο. Ούτε από γραφικές υπερασπίσεις σε κανάλια. Η Novartis δίνει την ευκαιρία να ωριμάσει ο τρόπος αντιπαράθεσης. Να βαθύνει το επιχείρημα του κάθε μέρους, όχι να εκβάλει σε γηπεδικές ρητορικές. Μπορεί επίσης να υπενθυμίσει με σαφήνεια πια, πως οι λογής αυτομαστιγωτές του λαού, οι λαϊκιστές που προτάσσουν την ατομική ευθύνη για τις παθογένειες του συστήματος και όσοι χλευάζουν τους εργαζομένους ως υπεύθυνους του δημόσιου χρέους ή των ελλειμμάτων δεν αποτελούν και την πιο λογική και δίκαιη φωνή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από