Με μία σπάνιας έμπνευσης ατάκα για τον δύσθυμο και με ψήγματα χιούμορ Σερ Αλεξ Φέργκιουσον ο θρυλικός προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε περιγράψει πριν από χρόνια το αγωνιστικό προφίλ του άλλοτε επιθετικού της Μίλαν και της Γιουβέντους Φιλίπο Ιντζάγκι λέγοντας: «Ο Ιντζάγκι έχει γεννηθεί οφσάιντ».

Ηταν η εποχή που ο ιταλός σέντερ φορ κυριαρχούσε στα ευρωπαϊκά γήπεδα φορτώνοντας τα αντίπαλα δίχτυα με γκολ.

Ο «Σουπερπίπο» ανήκε στη γενιά των τελευταίων κλασικών σέντερ φορ που γνώριζαν την περιοχή καλύτερα από την τσέπη του παντελονιού τους.

Η άφιξη του Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και μαζί οι επαναστατικές ιδέες του με το «ψευδοεννιάρι» άλλαξαν το ποδοσφαιρικό τοπίο στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και επέβαλαν τη νέα τάξη πραγμάτων μέσα από τις επιτυχίες των Καταλανών.

Το ποδόσφαιρο ωστόσο είναι μία τέχνη του αθλητισμού που εξελίσσεται συνεχώς ακόμα και δανειζόμενη στοιχεία από το παρελθόν.

Τα όσα κατήργησαν οι ιδέες του Γκουαρντιόλα επανέρχονται με οδηγό τον πιο εντυπωσιακό άγγλο σέντερ φορ των τελευταίων δεκαετιών, τον Χάρι Κέιν.

Ενας επιθετικός παλιάς κοπής, ένας συνδυασμός Μάρκο Φαν Μπάστεν και Γκερντ Μίλερ, ο Κέιν αποτελεί το πόστερ της επιστροφής στην παράδοση σε πιο σύγχρονη μορφή.

Η στροφή είχε ήδη συντελεστεί την τελευταία διετία όταν οι σύλλογοι διαπίστωσαν πως Μέσι είναι μόνο ένας και επομένως το περίφημο ψευδοεννιάρι του Γκουαρντιόλα δεν ήταν παρά ένας μύθος που κρυβόταν στο ταλέντο του Αργεντινού.

Η Γιουβέντους ήταν από τις πρώτες που επένδυσαν σε κλασικό σέντερ φορ, τον Αργεντινό Γκονσάλο Ιγκουαΐν, ενώ η Τσέλσι έδωσε ένα φορτηγό λεφτά για να φέρει στο Στάμφορντ Μπριτζ τον Αλβαρο Μοράτα. Ζιρού, Τζέκο, Γιορέντε, Ντιέγκο Κόστα, Ρομελού Λουκάκου , Αλεξάντερ Λακαζέτ, απέκτησαν ξαφνικά υπεραξία λόγω της εκτόξευσης του Χάρι Κέιν, ο οποίος το καλοκαίρι θα γίνει ο πρώτος παίκτης που θα σπάσει το φράγμα των 300 εκατ. ευρώ, όταν θα πάρει μεταγραφή από την Τότεναμ.

Το ψευδοεννιάρι του Γκουαρντιόλα στηριζόταν στην κροϊφική άποψη πως «ο τερματοφύλακας είναι ο πρώτος επιθετικός και ο επιθετικός ο π πρώτος αμυντικός».

Αυθεντικές αξίες

Στην παραδοσιακή σχολή τα σέντερ φορ προσέφεραν ελάχιστα στον αμυντικό τομέα και χρυσοπληρώνονταν για να βάζουν γκολ. Ο Χάρι Κέιν αλλά και οι περισσότεροι σύγχρονοι επιθετικοί κατάφεραν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα δημιουργώντας τα σύγχρονα σέντερ φορ που ξέρουν και να σκοράρουν αλλά και να αμύνονται.

Η φυσική ρώμη των παικτών αρχίζει να αποκτά ξανά αξία και οι ομάδες στρέφονται σε ποδοσφαιριστές με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και όχι τα «πολυεργαλεία» που αναζητούσε μετά μανίας ο Γκουαρντιόλα. Παίκτες που να μπορούν να παίζουν από αριστερό μπακ μέχρι δεξί εξτρέμ.

Το τοπίο του ποδοσφαίρου αλλάζει αποδεικνύοντας πως το δημοφιλέστερο άθλημα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που βρίσκεται σε συνεχή μετεξέλιξη.