Ηταν στις 14 Φεβρουαρίου 1990 όταν το αξιοθαύμαστα ανθεκτικό διαστημόπλοιο Voyager 1, που είχε εκτοξευτεί τον Σεπτέμβριο του 1977, σταμάτησε για λίγο το ορμητικό ταξίδι του προς τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος και έκανε μια περιστροφή για να φωτογραφίσει την Γη και τους πλανήτες της διαστημικής μας γειτονιάς.

Ήταν μια ιδέα του περίφημου Αστροφυσικού Καρλ Σαγκάν, να καθυστερήσει το Voyager για να λάβει αυτήν την εικόνα. Ήταν εκείνη την εποχή ο Σαγκάν, μέλος της επιστημονικής ομάδας που επόπτευε τη διαδικασία λήψης εικόνων του διαστημοπλοίου.

Επί της ουσίας δεν ήταν μόνο μία εικόνα αλλά πολλά τα καρέ μαζί που αποτύπωσε το διαστημόπλοιο, ευρισκόμενο 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Από τέτοια απόσταση, ο φακός μπορούσε να χωρέσει και άλλους πλανήτες όπως τον Ποσειδώνα, τον Ουρανό, τον Κρόνο, τον Δία, την Αφροδίτη.

Ολοι αυτοί οι πλανήτες, ίσα- ίσα που διακρίνονταν στις φωτογραφίες, πολύ περισσότερο η Γη που ήταν μια αμυδρή κουκίδα σε ένα αχανές σύμπαν.

Αυτές οι φωτογραφίες, οικογενειακό πορτρέτο των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, ήταν και οι τελευταίες που έλαβε το Voyager. Αμέσως μετά, οι τεχνικοί του έδωσαν εντολή να κλείσει τις κάμερες του, μιας και στη συνέχεια θα ταξίδευε στον διαστρικό χώρο και δεν θα συναντούσε κάποιο χειροπιαστό αντικείμενο για να φωτογραφήσει.

Ταυτοχρόνως, θα εξοικονομούσε ενέργεια για τα υπόλοιπα καταγραφικά του όργανα. Το διαστημόπλοιο αποθήκευσε τις φωτογραφίες που έλαβε αλλά δεν τις απέστειλε αμέσως στη Γη. Το έκανε αυτό από τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο και ολοκλήρωσε την αποστολή τους μέχρι τον Μάιο του ίδιου έτους.

Άλλωστε τα δεδομένα χρειάζονταν πολύ χρόνο για να φθάσουν στη Γη. Η φωτογραφία της Γης, της μικροσκοπικής Γης, ενθουσίασε τον Καρλ Σαγκάν που την ονόμασε η Αμυδρή Μπλε Κουκίδα. Εδωσε μάλιστα αυτό το όνομα στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1994. Pale Blue Dot.

Και είχε γράψει στο βιβλίο: «Είναι αυτό εδώ. Είναι το σπίτι μας. Εμείς είμαστε αυτοί. Πάνω σε αυτό, ο καθένας που αγαπήσατε, ο καθένας που γνωρίζετε, ο καθένας για τον οποίο ακούσατε, κάθε άνθρωπος που υπήρξε ποτέ, έζησε εδώ».