Καταβολές χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς γιατρών ή πληρωμές μέσω τρίτων εταιρειών αλλά και συμμετοχή γιατρών σε εικονικές μελέτες ήταν, σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», μέρος της τακτικής που ακολουθούσε η Novartis Ελλάς για να δωροδοκήσει γιατρούς.

Οπως περιγράφει σε μία από τις καταθέσεις του ο μάρτυρας, η εταιρεία φέρεται να δωροδοκούσε γιατρούς προκειμένου να «δεσμεύονται» ότι θα υπερσυνταγογραφούν φάρμακα της Novartis, με απώτερο στόχο να αυξήσει τα κέρδη της. «Στόχοι της εταιρείας ήταν γιατροί υψηλής δυναμικότητας, όπως διευθυντές κλινικών ΕΣΥ, καθηγητές Πανεπιστημίων και ταμειακοί γιατροί. Οι γιατροί είχαν χωρισθεί στις εξής κατηγορίες: Γιατροί τύπου Α) οι οποίοι είχαν τη μέγιστη συνταγογραφική δυναμικότητα, γιατροί τύπου Β) μεσαίας συνταγογραφικής δυναμικότητας και γιατροί τύπου Γ) χαμηλής συνταγογραφικής δυναμικότητας. Επίσης, υπήρχε η κατηγοριοποίηση των γιατρών σε υποκατηγορίες 1, 2 και 3. Οι τύπου 1 ήταν οι γιατροί που συνταγογραφούσαν πολλά φάρμακα της Novartis, οι τύπου 2 ήταν γιατροί με μέτρια συνταγογράφηση και οι τύπου 3 με χαμηλή συνταγογράφηση προϊόντων της Novartis. Στόχος της εταιρείας ήταν να γίνουν όλοι οι γιατροί τύπου Α1. Οι πληρωμές των γιατρών αυτών γίνονταν με καταβολές χρηματικών ποσών στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων εταιρειών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κατάθεση του μάρτυρα στις 22 Ιανουαρίου.

Tι ήταν το project EXACTLY

Παράλληλα, ο μάρτυρας κατέθεσε πως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο «αδιαφανή projects της εταιρείας με τους γιατρούς ήταν το EXACTLY». Πρόκειται για μία από τις μελέτες η οποία δόθηκε σε παθολόγους και καρδιολόγους για να συνταγογραφούν καρδιολογικά σκευάσματα της εταιρείας. Η εταιρεία, σύμφωνα με την κατάθεση, κατέβαλλε στους γιατρούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αμοιβή 1.000 ευρώ για κάθε ένα από τα σκευάσματα που συνταγογραφούσε. Το συγκεκριμένο project «ήταν εικονική στο σύνολό της μελέτη και κάλυπτε, αυτή όπως και άλλες, δωροδοκίες γιατρών λόγω υπερσυνταγογράφησης, καθόσον εάν ήταν πραγματικές οι μελέτες αυτές, θα έπρεπε να τις εκτελεί το ιατρικό τμήμα της εταιρείας και όχι το τμήμα πωλήσεων». Είναι δε ενδεικτικό πως η εικονική μελέτη, σύμφωνα με τον «Μάξιμο Σαράφη», «εξαφανίσθηκε» χωρίς η εταιρεία να έχει διατηρήσει τα αποτελέσματα της μελέτης ενώ καταστράφηκαν και τα σχετικά ερωτηματολόγια.

Αναφορά στην κατάθεσή του γίνεται και σε γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι έπαιρναν μέρος στις εικονικές κλινικές μελέτες και στους οποίους η Novartis «επίσης κατέβαλλε παράνομα χρηματικά ποσά (δωροδοκίες). Ηταν γεγονός ότι υπήρχε απευθείας χρηματισμός δημοσίου κρατικού λειτουργού για ιδιωτικό έργο, πράγμα που αντίκειται στα καθήκοντα του υπαλλήλου και δεν συνάδει με την πρακτική των πραγματικών κλινικών μελετών (…) Κάποιοι από τους γιατρούς που δωροδοκούνταν με τον πιο πάνω τρόπο κατείχαν σημαντικές θέσεις σε επιτροπές και όργανα του Υπουργείου Υγείας και γνωμοδοτούσαν υπέρ της εταιρείας πάνω σε θέματα που αφορούσαν τα φάρμακά της».