Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία ζητεί η ΝΔ, ανεξαρτήτως των επιλογών που θα κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της Νovartis. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί μείζον το θέμα που έχει ανακύψει με την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην απόπειρα πώλησης των 300.000 βλημάτων και διαμηνύει πως εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινηθεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις δύο υποθέσεις, θα επιβεβαιώσει ακόμη μία φορά ότι οι πραγματικές του προθέσεις είναι η στοχοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων και η παροχή πλήρους κάλυψης στον κυβερνητικό του εταίρο.

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει εκ νέου θέμα διάκρισης των εξουσιών, καθώς στελέχη της θεωρούν ότι η μεθόδευση που ακολουθήθηκε με τις ανώνυμες μαρτυρίες, τις εικασίες και τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για τη Νovartis, εγείρουν ερωτήματα για τον ρόλο ορισμένων λειτουργών της Δικαιοσύνης. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή αναφορά ανώτατης πηγής της ΝΔ περί «πολωνοποίησης της πολιτικής ζωής» και της θέσης που εξέφρασε ότι «όταν δεν έχουμε διάκριση των εξουσιών, δεν έχουμε κράτος δικαίου».

ΣΚΕΥΩΡΙΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις εισηγήσεις να είναι η ΝΔ εκείνη που θα ζητήσει πρώτη τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για σκευωρία, την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί. Ωστόσο, για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι ξεκάθαρο πως ο Αλέξης Τσίπρας προχωρεί στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας προκειμένου να ξεφύγει από τα προβλήματα που η πολιτική του δημιούργησε τόσο στο πεδίο των εθνικών θεμάτων όσο και στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τους εμπλεκομένους στην υπόθεση, ο καθένας έχει επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και να απαντήσει για τα όσα τον κατηγορούν. Σύμφωνα με πληροφορίες θα χαρακτηρίσει μυθεύματα όσα λένε οι ανώνυμοι μάρτυρες και θα τονίσει ότι η αγορά των εμβολίων αποτέλεσε κυβερνητική απόφαση εκείνη την εποχή, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα.