Κοινοβουλευτική πηγή μου μού υπέδειξε χθες μια παράμετρο της υπόθεσης Novartis που παραδέχομαι πως αγνοούσα. Κυνηγά τον Αδωνη Γεωργιάδη όχι μόνο λόγω της εμφάνισης του ονόματός του στη δικογραφία, αλλά και εξαιτίας του λουμπάγκο που έχει πάθει. Τι εννοώ; Κατ’ αρχάς να σας ενημερώσω πως προχθές που πήγε να πάρει την κούτα του με τη δικογραφία, είχε φέρει μαζί και τον φρουρό του για να την κουβαλήσει. Χθες, λοιπόν, πήγε στην Εξεταστική για να συνεχίσει την κατάθεσή του για το ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν έκρυψε το πρόβλημά του. Τουναντίον. «Σας παρακαλώ πολύ» είπε στους συριζαίους, «δεν μπορώ να φωνάζω, είμαι ταλαιπωρημένος. Από χθες έχω πάθει λουμπάγκο και δεν μπορώ να πάρω Voltaren για προφανείς λόγους». Να σας θυμίσω ότι το εν λόγω αντιφλεγμονώδες είναι προϊόν του φαρμακευτικού κολοσσού και εδώ που έχουμε φτάσει οι κυβερνητικοί θα μπορούσαν να του την πέσουν μόνο και μόνο επειδή αντιλήφθηκαν τη χαρακτηριστική μυρωδιά της κρέμας Voltaren.

Φαξ, σεξιστικές ατάκες και μιντιακά τέρατα

Πρέπει να σας πω, πάντως, ότι παρά το λουμπάγκο ο Αδωνις ήταν ο εαυτός του, καβγάδισε, δηλαδή, ωσάν να ήταν ακμαιότατος. Με κορυφαία του στιγμή, όταν –ας μου επιτραπεί η έκφραση –έβγαλε από το καπέλο του ένα φαξ του 2004, με αποστολέα τον τότε διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Ανδριανό, παραλήπτη τη διοίκηση της ΕΡΤ και θέμα τον (επανα)διορισμό της δημοσιογράφου Αννέτας Καββαδία. Το έβγαλε, μάλιστα, την ώρα που η βουλευτής τον ρωτούσε για τους διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ. «Μου μιλάτε εσείς για διορισμό;» της είπε. «Μην μου το παίζετε παρθένα!» συνέχισε. Ευτυχώς, βέβαια, κατάλαβε αμέσως τον σεξιστικό χαρακτήρα της ατάκας του, την απέσυρε, ζήτησε συγγνώμη και την αντικατέστησε με τη φράση «μη μου το παίζετε ανήξερη». Και μετά ακολούθησε η εξής στιχομυθία:

Αννέτα Καββαδία: «Το 2004 έλαβα τηλεφώνημα που μου είπε το γραφείο του τότε πρωθυπουργού ότι ξαναγυρίζω στην ΕΡΤ. Ηταν μια εποχή που η ΝΔ δεν ήταν παράρτημα του ΛΑΟΣ και στη ΝΔ υπήρχαν ακομπλεξάριστοι πολιτικοί έναντι των ιδεολογικών τους αντιπάλων».

Αδωνις Γεωργιάδης: «Οταν κάποιος έχει διοριστεί με φαξ από το γραφείο του πρωθυπουργού –«παρακαλώ να προσληφθεί η κυρία Καββαδία» –μη μου λέτε εμένα για προσλήψεις. Μην έχετε σε μένα ύφος και μη μου το παίζετε ανήξερη. Σε μένα το ύφος δεν περνάει».

Α.Κ.: «Η δική μου διαδρομή είναι απολύτως κρυστάλλινη».

Α.Γ: «Τη μάθαμε μόλις τώρα».

Αουτς, θα σχολιάσω εγώ. Ακόμη και οι έχοντες σχετική επαγγελματική εμπειρία δεν είναι πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα μιντιακά τέρατα.

Τους κέρασαν μαυροδάφνη

Παρ’ όλα αυτά, θέλω να γνωρίζετε πως το υπόλοιπο κτίριο του Κοινοβουλίου ήταν όντως μια ωραία ατμόσφαιρα. Το λέω επειδή γιορτάζανε την Τσικνοπέμπτη. Τα γκαρσόνια στην είσοδο του εστιατορίου της Βουλής κερνούσαν τους επισκέπτες σφηνάκια με μαυροδάφνη, ενώ το μενού περιελάμβανε αρκετά ψητά κρέατα, ώστε να τηρήσουν οι εθνοπατέρες τα ήθη και τα έθιμα.

Σιωπή

Παρατήρησα πως ο Πάνος Καμμένος, που ανήκει στην κατηγορία Παπαδημούλη στη χρήση των σόσιαλ μίντια – τιτιβίζει πιο γρήγορα κι από τη σκιά του δηλαδή – δεν σχολιάζει το θέμα των ημερών, την υπόθεση Novartis. Ανέβασε αργά το βράδυ της Δευτέρας βιντεάκι με τον Τζορτζ Μάργκαρετ να τραγουδά το «Αντιλαλούν οι φυλακές», κι αυτό ήταν. Μετά σιωπή. Το αναφέρω έτσι. Ως τροφή για σκέψη.

«Ηταν μια απόφασητης κυβέρνησης»

Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από τον μετρ της επικοινωνίας Δημήτρη Αβραμόπουλο, μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis, παρά μια συνέντευξη Τύπου. Οι απλές δηλώσεις είναι για τους άλλους. Και μάλιστα μια συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Εικάζω γιατί θέλει να υποδηλώσει ότι η «επίθεση» δεν αφορά το πρόσωπό του μόνο, αλλά και την εκπροσώπηση της χώρας σε ανώτατο κοινοτικό όργανο. Ειρήσθω εν παρόδω ότι πράκτορες μου στις Βρυξέλλες μού λένε ότι ο επίτροπος έχει κάνει πολύ λόμπινγκ εκεί για το θέμα του. Τώρα, ως προς το τι θα πει σήμερα, εγώ ακούω ότι θα επιμείνει πως η απόφαση για την αγορά των εμβολίων δεν ήταν προσωπική, αλλά την πήρε συνολικά η τότε κυβέρνηση. Τι εννοεί με το «συνολικά», φαντάζομαι θα το εξηγήσει ο ίδιος.

Ολοι συσφίγγουν τις σχέσεις τους στην Κεντροαριστερά

Χθες, είχαν κοπή τη πίτα στην πράσινη ΚΟ. Το φλουρί, έμαθα, έπεσε στη Φώφη Γεννηματά και ο πληροφοριοδότης μου έσπευσε να μου επισημάνει πως το κέρδισε «πραγματικά τελείως αξιοκρατικά». Μετά την τελετή και τη συνεδρίαση της ΚΟ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε και ένα τετ α τετ μιας ολόκληρης ώρας με τον Γιώργο Παπανδρέου. Κι από ό,τι πληροφορούμαι οι συναντήσεις τους θα πυκνώσουν μέχρι το συνέδριο του νέου φορέα. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Φώφη έχει ήδη μια πολύ καλή σχέση πια και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, δεν δικαιούται να υποθέσει πως ίσως μιλάμε για «τριαρχία» στο Κίνημα Αλλαγής; Φώφη, ΓΑΠ, Σταύρος; Παρεμπιπτόντως, είδα πως ο Θεοδωράκης αντάλλαξε φιλοφρονήσεις στο twitter με τον Καμίνη με αφορμή την επίσκεψη του σκοπιανού δημάρχου, οπότε φρονώ ότι έθαψαν το τσεκούρι του πολέμου που είχαν βγάλει στις εσωκομματικές.