Με την ευθεία προειδοποίηση ότι θα οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όλους εκείνους που ενορχήστρωσαν αυτή την επίθεση κατά των στελεχών της ΝΔ απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα όσα η δικογραφία της Νovartis περιελάμβανε, αλλά και παρεμβάσεις όπως τα σχόλια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Πολάκη –στοιχεία που πιστοποιούν κατά την αξιωματική αντιπολίτευση ότι πρόκειται για μια «άθλια σκευωρία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ στη χθεσινή δημόσια δήλωσή του χρησιμοποίησε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους και κατήγγειλε ευθέως ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι επικίνδυνος για την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών», μια τοποθέτηση που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Ουσιαστικά με αυτή την τοποθέτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

1Αμφισβήτησε ευθέως τα όσα οι ανώνυμοι μάρτυρες καταγγέλλουν.

2Κατήγγειλε ότι πίσω από αυτή την επιχείρηση βρίσκεται η κυβέρνηση με μοναδικό στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

3Ζήτησε την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά με ονοματεπώνυμα και χωρίς «κουκούλες».

4 Εδωσε ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του μετά τις επόμενες εκλογές οπότε και θα λυθούν οι «λογαριασμοί» που με τη δικογραφία αυτή άνοιξαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού επεσήμανε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, σημείωσε: «Απαιτώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis. Ολα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο. Που η κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα ότι τους γνωρίζει». «Αποδεικνύεται» –συνέχισε –«πλέον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι επικίνδυνος, όχι μόνο για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών». «Οσοι μετέχουν σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον του ελληνικού λαού, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Και, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία αυτού του τόπου, οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι πολύ πιο ισχυροί από αυτούς που επιδιώκουν να τους υπονομεύσουν. Το Κράτος Δικαίου πάντα επιβάλλεται στο παρακράτος. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά», κατέληξε.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στη ΝΔ συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση εκείνη που θα καταθέσει πρώτη το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής (για τη σχετική συζήτηση απαιτούνται 30 υπογραφές), προκειμένου να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να διαιωνίζει μια συζήτηση που βασίζεται σε μαρτυρίες ανωνύμων προσώπων. Παράλληλα, ένα τέτοιο αίτημα θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση καθώς εκεί –τονίζουν οι υπέρμαχοι αυτής της πρότασης –θα αποκαλυφθεί πλήρως η σκευωρία και εκείνοι που την έστησαν.

Υπέρ της δυναμικής απάντησης στο όλο θέμα έχει ταχθεί ήδη ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Αδωνης Γεωργιάδης. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να καταθέσει μήνυση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατονόμασε και τον Π. Πολάκη ως έναν εξ αυτών που ενορχήστρωσαν την επίθεση εναντίον της ΝΔ. Στο θέμα επανήλθε χθες και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του (Αntenna), χαρακτήρισε «παραμύθια» τα όσα αναφέρονται για τον ίδιο στη δικογραφία και δήλωσε περήφανος που μέσω της αγοράς των εμβολίων θωράκισε τη χώρα απέναντι σε μια παγκόσμια επιδημία που είχε τότε ξεσπάσει.