Σοβαρή εμπλοκή στην διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δημιουργεί η αποχώρηση από την εταιρεία ΕΧΙΝ των επενδυτών Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνη αλλά και η αγωγή που κατέθεσαν χθες εις βάρος της ΕΧΙΝ Financial Services Holdings Β.V. ζητώντας την άμεση αποπληρωμή περισσοτέρων των 41 εκατ. δολαρίων. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την εξέλιξη της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην ΕΧΙΝ.

Χθες σύμφωνα με δημοσίευση στο PRNewswire, η Calamos Family Partners στο Ιλινόις ανακοίνωσε πως οι Κάλαμος και Κουδούνης κατέθεσαν εις βάρος της EXIN Financial Services Holdings B.V. αγωγή ζητώντας ποσό άνω των 41 εκατ. δολαρίων, το οποίο αφορά δάνεια που είχαν χορηγήσει και έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Μάλιστα ανέφερε ότι η EXIN δεν υπέβαλε στους δύο επενδυτές τα απαραίτητα έγγραφα και τα οικονομικά στοιχεία που απαιτούνται ώστε να ενημερωθούν πού χρησιμοποιήθηκαν τα κεφάλαια. Η αποχώρηση των Κάλαμος και Κουδούνη προκαλεί σημαντικά προβλήματα σε μια χρονική στιγμή που η ΕΧΙΝ φέρεται ότι βρίσκεται σε αναζήτηση των αναγκαίων κεφαλαίων για να προχωρήσει η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η καταληκτική ημερομηνία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς είναι η 27η Μαρτίου 2018, οπότε και ο προτιμητέος αγοραστής για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η ΕΧΙΝ, θα πρέπει να έχει υποβάλει τα πλήρη στοιχεία της εξαγοράς προς την Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία θα περιλαμβάνουν και ποιοι θα είναι οι επενδυτές και οι χρηματοδότες της συμφωνίας.

Μέχρι χθες αργά τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχαν τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα. Ωστόσο πηγές της ΤτΕ σημείωναν ότι ο φάκελος της εξαγοράς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ενώ από την πλευρά της Εθνικής επισήμαιναν ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα προχωρήσει είτε με την ΕΧΙΝ είτε με άλλους επενδύτες, καθώς αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της τράπεζας η πώλησή της. Τόνιζαν μάλιστα ότι για τις εξελίξεις αυτές η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν φέρει καμία ευθύνη και πως η ανάδειξη του πλειοδότη έγινε με όλες τις σύννομες διαδικασίες. Χθες το απόγευμα πάντως η εταιρεία EXIN με μια λιτή ανακοίνωση έκανε γνωστό ότι παραμένει αφοσιωμένη στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. «Η ΕΧΙΝ δεν σχολιάζει δικαστικές υποθέσεις ούτε απειλές για δικαστικές υποθέσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή της προσθέτοντας ότι «παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στο γρήγορο κλείσιμο της συναλλαγής για την Εθνική Ασφαλιστική μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα».

Την ίδια στιγμή παρούσα δηλώνει η κινεζική εταιρεία Fosun, η οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζει να ενδιαφέρεται σε περίπτωση που η συμφωνία με την ΕΧΙΝ οδηγηθεί σε ναυάγιο. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν χθες ότι οι Κινέζοι εμφανίζονται πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαγοράς υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί νέα διαγωνιστική διαδικασία από την Εθνική Τράπεζα.

Εντονη ήταν χθες και η αντίδραση των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής με μια σκληρή ανακοίνωση κατήγγειλε ότι οι εξελίξεις «αποκαλύπτουν την πλήρη αφερεγγυότητα και αναξιοπιστία του «υποψήφιου επενδυτή» EXIN Group». Μάλιστα κάλεσε τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να σταματήσει αμέσως τη διαδικασία πώλησης.