Οι συντηρητικοί της Ανγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν στη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με τo SPIEGEL ONLINE,πληροφορίες τις οποίες επιβεβαιώνουν επίσης οι εφημερίδες Ηandelsblatt και Sueddeutsche Zeitung.

Μετατροπή του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

«Μια νέα εκκίνηση για την Ευρώπη. Μια νέα δυναμική για την Γερμανία. Μια νέα συνοχή για την χώρα μας», είναι ο τίτλος της προγραμματικής συμφωνίας στην οποία υπάρχει εκτενής αναφορά στην ανάγκη για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων και με την δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων , στο προοίμιο του 177σέλιδου κυβερνητικού προγράμματος αναφέρεται: «Ζούμε νέες πολιτικές εποχές, με πολύπλευρες προκλήσεις, τόσο διεθνείς όσο και εθνικές. Η Γερμανία είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος εταίρος, αλλά μόνο με μια νέα εκκίνηση για την Ευρώπη θα μπορεί να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται στο κείμενο, «πρέπει να διατηρήσει και να ανανεώσει τις αξίες της και την υπόσχεσή της για ευημερία. Μόνο μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγύηση για ένα μέλλον με ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».

Τα κόμματα του μείζονος συνασπισμού συμφωνούν ακόμη ότι επιθυμούν την μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, το οποίο θα ελέγχεται κοινοβουλευτικά και θα διέπεται από το Δίκαιο της ΕΕ. «Τα δικαιώματα των εθνικών Κοινοβουλίων παραμένουν ανεπηρέαστα», διευκρινίζεται.

Στο προοίμιο της προγραμματικής συμφωνίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι «πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι και ανασφαλείς και για αυτό πρέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα να δείχνει και τα ανάλογα συμπεράσματα». Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είναι καλό, αλλά ταυτόχρονα να επιδείξουμε θάρρος στον πολιτικό διάλογο για την ανανέωση και την αλλαγή, επισημαίνεται και τονίζεται ότι η Ένωση και το SPD επιθυμούν να εργαστούν για την σταθερότητα και την συνοχή, την ανανέωση, την ασφάλεια, την ισότητα. «Θέλουμε να ενισχύσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της πολιτικής να δρα. Για αυτό θα υιοθετήσουμε ένα πολιτικό στιλ το οποίο θα προωθεί τον δημόσιο διάλογο, θα καθιστά ορατές τις διαφορές και έτσι θα ενδυναμώνει την δημοκρατία», αναφέρεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Πώς κατανέμονται τα υπουργεία

Τα υπουργεία Οικονομικών με τον Όλαφ Σολτς, Εξωτερικών με τον Μάρτιν Σουλτς, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Οικογένειας θα αναλάβει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του Ο. Σολτς σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως σχολιάζει το Reuters.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα κρατήσει, μεταξύ άλλων τα υπουργεία ‘Αμυνας και Υγείας, ενώ θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Οικονομίας. Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών με διευρυμένες αρμοδιότητες, ενώ θα διατηρήσει τα υπουργεία Αναπτυξιακής Βοήθειας και Μεταφορών, στο οποίο θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, η εφημερίδα BILD αναφέρει ότι υπουργός Εξωτερικών θα γίνει ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς. Το αναβαθμισμένο υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αρχηγός του CSU και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Στο υπουργείο ‘Αμυνας θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU), σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ενώ το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει ο Πέτερ Αλτμάιερ, επιτελάρχης μέχρι σήμερα της Καγκελαρίας και ένας εκ των στενότερων συνεργατών της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, ο οποίος εκτελεί και χρέη υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ έχει στο μεταξύ αποχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία του CDU, όπου διεξάγονται και την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι ο διευρυμένος κύκλος των 91 εκπροσώπων των κομμάτων θα συναντηθεί εκ νέου στις 14:00 (τοπική ώρα) προκειμένου να οριστικοποιήσει την συμφωνία, η οποία είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας. Στις 17:00 (τοπική ώρα) αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, επισημαίνοντας ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα ανάληψης άλλου υπουργείου. «Μια υπουργική θητεία είναι πάντα μια θητεία ορισμένου χρόνου. Τώρα ήρθε η ώρα να εγκαταλείψω την κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον διάδοχό του, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι της ΕΕ καλωσορίζουν τη συμφωνία

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ καλωσόρισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο για τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού και χαιρέτισαν την από καιρό αναμενόμενη ανακοίνωση λέγοντας πως δίνει ώθηση στην ΕΕ ως σύνολο.

«Συμφωνία συνασπισμού στη Γερμανία: καλά νέα και για την Ευρώπη!», έγραψε στο Twitter ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. «Τιμώ το εποικοδομητικό πνεύμα των φίλων μου από το SPD», πρόσθεσε ο γάλλος σοσιαλιστής, αναφερόμενος στους Σοσιαλδημοκράτες που συμφώνησαν να ανανεώσουν τον συνασπισμό υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ παρά τις ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την εκλογική τους βάση.

Ο γερμανός προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σελμάιρ,χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής τους Χριστιανοδημοκράτες, στο κόμμα των οποίων ανήκει και ο ίδιος. «Μια συμφωνία 170 σελίδων για 4 χρόνια, που ανοίγει με ένα ισχυρό κεφάλαιο για την Ευρώπη και έχει πολυάριθμες αναφορές στο πλαίσιο της ΕΕ σε όλα τα κατά τομείς κεφάλαια», έγραψε στο Twitter ο Σελμάιρ και συνόδευσε το μήνυμα με τις σημαίες της Γερμανίας και της ΕΕ.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ηγείται των κεντροδεξιών συμμάχων της Μέρκελ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγραψε στο Twitter: «Καλό σινιάλο από το Βερολίνο προς τον λαό και ολόκληρη την Ευρώπη: η μελλοντική γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει για μια ισχυρότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή άποψη και μια απάντηση στους λαϊκιστές».

Προκειμένου να προχωρήσει η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμούθα πρέπει όμως να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας τα 450.000 μέλη του SPD, με εσωκομματική διαδικασία.

Δυσαρέσκεια από τους Γερμανούς Βιομηχάνους

Την δυσαρέσκειά της για την προγραμματική συμφωνία της νέου κυβερνητικού συνασπισμού εξέφρασε η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο ενισχύει την ανακατανομή και όχι την διασφάλιση του μέλλοντος.

«Στη συνολική εικόνα η γερμανική βιομηχανία είναι δυσαρεστημένη από την προγραμματική συμφωνία. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση κεφαλαίων, υπάρχει μια σαφής τάση προς την κατεύθυνση της ανακατανομής αντί της διασφάλισης του μέλλοντος», δήλωσε ο Πρόεδρος της BDI Ντίτερ Κεμπφ και πρόσθεσε ότι στην φορολογική πολιτική, παρά την καλή οικονομική κατάσταση, απουσιάζει το θάρρος για χειροπιαστές ελαφρύνσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Η Γερμανία πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσει τον διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό. Μας λείπει μια σαφής αναγνώριση φορολογικών κινήτρων για την έρευνα και την ανάπτυξη (…) Επίσης δεν φαίνεται μια μεγάλη κίνηση στο θέμα της ψηφιοποίησης», κατέληξε ο Πρόεδρος της BDI.