Στην αντεπίθεση περνά η ΝΔ έπειτα από την ανάγνωση της δικογραφίας για την υπόθεση Νovartis, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος χαρακτηρίζουν γελοίες τις κατηγόριες που εκτοξεύονται από προστατευόμενους – ανώνυμους μάρτυρες. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι όλο αυτό το σκηνικό στήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από καίρια θέματα, όπως είναι το Σκοπιανό και η πορεία της οικονομίας. Παράλληλα θέτουν και μια σειρά από θεσμικά ζητήματα, όπως είναι η επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο και η δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου περί του «μεγαλύτερου σκανδάλου στη χώρα». Σε ό,τι αφορά τη δικογραφία, η ΝΔ επισημαίνει τα εξής:

1. Δεν προκύπτει κανένα συγκεκριμένο αντικειμενικό εύρημα (λογαριασμοί ή έγγραφα) που να δικαιολογεί τις εσπευσμένες αξιολογικές κρίσεις της κυβέρνησης.

2. Ολες οι κατηγορίες στηρίζονται σε τρεις ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις, οι οποίες δόθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (μία μόνον μαρτυρία δόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο). Η τελευταία κατάθεση δόθηκε μόλις την προηγούμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που είχαν ήδη κυκλοφορήσει στοιχεία σε φιλοκυβερνητικά έντυπα, περιλαμβάνοντας –όπως αναφέρουν –και στοιχεία από τη συγκεκριμένη κατάθεση πριν καν ο μάρτυρας μεταβεί στην εισαγγελέα Διαφθοράς!

3. Δεν προκύπτει ότι η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων έχει γίνει από τη σχετική έρευνα του FBI.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη είχε αναρωτηθεί νωρίτερα χθες εάν είναι σύννομο και θεσμικά ορθό να γνωρίζει ο υπουργός το περιεχόμενο της δικογραφίας και να κάνει αξιολογικές κρίσεις πριν καν αυτή διαβιβαστεί στη Βουλή. «Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα καθώς παραβιάζουν το ίδιο το Σύνταγμα», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να βγουν όλα στο φως, καθώς «κανείς δεν παίζει με την ηθική εικόνα του κόμματος». «Είμαστε όμως έτοιμοι να αποκαλύψουμε και την απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης. Την ευθεία επιχείρηση ανάμειξης της εκτελεστικής εξουσίας στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης», διευκρίνισε.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ. Ο Αντώνης Σαμαράς, το όνομα του οποίου υπάρχει στη συγκεκριμένη δικογραφία, αντέδρασε πιο έντονα και ως απάντηση στις κατηγόριες ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση κατά του Πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Ο πρώην πρωθυπουργός, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της δικογραφίας και για τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκεται το όνομά του στην υπόθεση, έκανε λόγο για «την πιο αδίστακτη και γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ». «Καταθέτω αύριο (σ.σ. σήμερα) μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ, που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός και εκτός του δικαστικού σώματος», σημείωσε. «Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου, τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο πρώην πρωθυπουργός πέραν της κατάθεσης της μήνυσης αναμένεται να επανέλθει άμεσα στο θέμα, καταγγέλλοντας την όλη προσπάθεια ως «απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης», ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται να προβάλει και ο ίδιος υποθέσεις που ερευνά η Δικαιοσύνη και αφορούν πράξεις – παραλείψεις υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ανάλογες αντιδράσεις αναμένονται και από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ήδη έχει τοποθετηθεί σε υψηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντας γελοίες τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κάνει λόγο για αστειότητες.