Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας η υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής; Είναι όντως μπλεγμένοι δυο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί; Είναι το θέμα που θα σημάνει την αντιστροφή του κλίματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα επιχειρήσει να βγει ξανά μπροστά με τη ρομφαία του περίφημου ηθικού πλεονεκτήματος (που θα συγκεφαλαιώνεται σε φράσεις τύπου «είπαμε ψέματα αλλά δεν κλέψαμε»);

Τίποτα απ’ όλα αυτά. Είναι, απλώς, η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μηνύματα που έλαβε από τους συγκεντρωθέντες του συλλαλητηρίου, μεγάλο μέρος των οποίων σφάζονταν στην ποδιά του στα αντίστοιχα συλλαλητήρια των «Αγανακτισμένων» κατά των προδοτών γερμανοτσολιάδων του 2011. Μια αντεπίθεση με λασπώδη και δηλητηριώδη υλικά, δήθεν κατά του παλαιού πολιτικού προσωπικού που εκπροσωπούν οι κατηγορηθέντες. Η διαρροή μάλιστα ονομάτων πολιτικών και η ειδοποίησή τους για προανάκριση από δικαστικούς πριν η δικογραφία φτάσει στη Βουλή (παράβαση του άρθρου 86), αλλά και η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για δικογραφία άγνωστη υπέρ του πολιτικού προϊσταμένου του, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αποδεικνύουν ότι για την κυβέρνηση το Σύνταγμα και οι κανόνες είναι ψιλά γράμματα. Στον δρόμο των αυταρχικών φίλων τους, Μαδούρο και Ερντογάν.

Εχει γραφτεί ότι οι φαρμακευτικές μοίραζαν λεφτά με τη μορφή δώρων ή επιχορηγούμενων συνεδρίων και ότι έχουν κατηγορηθεί 4.800 γιατροί για μορφές δωροδοκίας –οι οποίες και πάλι δύσκολα μπορούν να παραγάγουν καταδίκες. Μεταξύ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων πιθανόν συγκαταλέγεται και η κατάθεση ενός συγκεκριμένου στελέχους της εταιρείας. Τέτοια πρόσωπα είναι εύλογο ότι θα αποσείσουν δικές τους ευθύνες μεταθέτοντάς τες σε άλλους –ακόμα θυμάμαι πολλούς «ευαίσθητους» στη δίκη της τρομοκρατίας να φωνάζουν «ένοχος ένοχον ου ποιεί».

Αν χρειάζεται, λοιπόν, να παρατηρήσει κάτι κανείς από το τσουβάλιασμα πολιτικών ως ενόχων αυτό είναι οι αριθμοί. Το 2004, όταν παρέδωσε τη διακυβέρνηση ο Κώστας Σημίτης, η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 2,4 δισ. ευρώ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Υγείας το διάστημα 2010-2012, παρά τις αντιμνημονιακές εκδηλώσεις εναντίον του, παρέλαβε δαπάνη 5,8 δισ. για να τη ρίξει ξανά στα 2,4 δισ.

Η υπόθεση Novartis τείνει να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη φούσκα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας –μεγαλύτερη από το Ερρίκος Ντυνάν ή το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μια φούσκα γεμάτη λάσπη, στα ερείπια του κράτους δικαίου.