Στα ύψη εκτινάσσεται το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή την υπόθεση της Novartis, την ανακίνηση της οποίας η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός είχαν προαναγγείλει εδώ και καιρό, προλαμβάνοντας τις κινήσεις της Δικαιοσύνης. Εμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη ανέφεραν αργά χθες το βράδυ ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η χρονική συγκυρία κατά την οποία ανασύρεται το συγκεκριμένο θέμα και κάνουν ευθέως λόγο για μία ακόμη απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσουν και τη διαρροή συγκεκριμένων ονομάτων υψηλόβαθμων πολιτικών παραγόντων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αλλά και τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν στον κυριακάτικο Τύπο, όπως επίσης και τη σύγκληση κυβερνητικής σύσκεψης αργά χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μεταβιβαστεί η δικογραφία της υπόθεσης σήμερα στη Βουλή.

Τα ίδια στελέχη σημείωναν δε ότι η διαρροή των ονομάτων αυτών (δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών Υγείας της περιόδου 2006-2015) έγινε λίγη ώρα μετά τη μυστική επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κίνηση που προκάλεσε πολλά και ποικίλα ερωτηματικά. Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα παραδέχθηκε ότι συζήτησε την υπόθεση και «ενημερώθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες. Από την πλευρά της πάντως η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διευκρίνησε ότι «ουδέποτε έλαβα μέρος η ίδια ή οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Αρειο Πάγο».

Το γεγονός πάντως ότι η κυβέρνηση «ποντάρει» πολιτικά στην υπόθεση της Novartis αναμένεται να επιβεβαιωθεί και σήμερα με τη δημόσια παρέμβαση που θα κάνει ο Πρωθυπουργός από την Πάτρα και το περιφερειακό σχέδιο ανασυγκρότησης. Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναφέρει ως βασικό κυβερνητικό αφήγημα τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής σε μια προσπάθεια να στρέψει αλλού τους προβολείς και να παρακάμψει το Σκοπιανό που γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνησή του μετά τις διαφωνίες Καμμένου και τα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος το χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Τα ερωτήματα για την κυβερνητική στόχευση είναι πολλά και αναμένεται από σήμερα να αρχίσουν να τίθενται, εντός κι εκτός Βουλής, από την πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και των πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία. Χθες πάντως υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις, ενώ ορισμένοι, όπως οι Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Βενιζέλος και Γιάννης Στουρνάρας, μίλησαν ευθέως για πολιτική στοχοποίησή τους και συκοφαντίες. Ο πρώην πρωθυπουργός, αφού έκανε λόγο και για «κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων», πρόσθεσε: «Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν. Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη».

«Οσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας… Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού» ανέφερε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο διοικητής της ΤτΕ, αφού επισήμανε ότι ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών είχε υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρεία Novartis, ούτε είχε και τη σχετική αρμοδιότητα, πρόσθεσε: «Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένειά μου τρία χρόνια τώρα έχουν τα όριά τους».

Ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης κατήγγειλε ότι «η όλη προσπάθεια της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης έπρεπε να παραπέμψει τον σχετικό φάκελο στη Βουλή χωρίς καν να τον ανοίξει». «Αυτά που ζούμε είναι πρωτόγνωρα πράγματα» πρόσθεσε. Οι δηλώσεις αυτές του αντιπροέδρου της ΝΔ έγιναν κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πολιτικού του γραφείου, εκδήλωση στην οποία παρέστη ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, δηλώνοντας έκπληκτος από την εμπλοκή του ονόματός του, σημείωσε ότι την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας «η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας». Τέλος, ο Γιώργος Κουτρουμάνης σε δηλώσεις του στα «ΝΕΑ», αφού τόνισε ότι δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή, πρόσθεσε: «Είμαι από εκείνους που θεσμοθέτησαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και συνέβαλαν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Από τα 5,6 δισ. ευρώ που ήταν όταν ανέλαβα είχε μειωθεί κάτω από τα 3 δισ. όταν παρέδωσα. Δεν έχω καταλάβει για ποιον λόγο πρέπει να ελεγχθώ, είμαι περίεργος να μάθω…».

Στη ΝΔ θεωρούν ότι πρόκειται για μία ακόμη απόπειρα της κυβέρνησης να ξεφύγει από τη σκληρή γι’ αυτήν πραγματικότητα, των φόρων, του Σκοπιανού και της έλλειψης σχεδίου ανάπτυξης για τη χώρα. Κομματικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει στο παρελθόν και με τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες που κατέρρευσε στο ΣτΕ και με την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων που δεν κατέληξε πουθενά.

Παραπέμποντας και στην επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο, η ΝΔ έκανε λόγο για απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία. Κάλεσε δε την Βουλή να δώσει σήμερα τη σχετική δικογραφία στη δημοσιότητα, διαμηνύοντας ότι θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν η υπόθεση. Παράλληλα, προειδοποίησε την κυβέρνηση πως «είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αφού επισήμανε ότι η χθεσινή επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο επιβεβαιώνει την «απροκάλυπτη προσπάθεια ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη», ζητεί να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και λέει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.