Στην πρώτη του δήλωση, μετά την επανεκλογή του, ο κύπριος πρόεδρος , Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε: «Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχει μόνο η Κύπρος μας, που κερδίζει».

Μιλώντας στο εκλογικό του επιτελείο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον λαό για την ισχυρή, όπως είπε, εντολή που του έδωσε. Ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν αλλά και όσους έκαναν άλλες επιλογές.

Επίσης, ευχαρίστησε τον αντίπαλό του στον β΄γύρο των εκλογών, Σταύρο Μαλά, και τους άλλους ανθυποψηφίους του. Η εκλογική διαδικασία, είπε, ολοκληρώθηκε και ό,τι λέχθηκε ανήκει στο παρελθόν.

«Από αύριο ξεκινά μια νέα μέρα που χρειάζεται ενότητα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουμε μπροστά. Θα συνεχίσω να λειτουργώ ως πρόεδρος όλων», κατέληξε.

Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι συνεχάρη τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του και τόνισε: «Ο λαός έχει μιλήσει και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή».

Ο κ. Μαλάς είπε στους υποστηρικτές του ότι «το αποτέλεσμα σας απογοήτευσε», αλλά τους κάλεσε να το σεβαστούν. Ο αγώνας μας «άξιζε, και πάντα θα αξίζει ο αγώνας αυτός, που ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει σε εκλογικές διαδικασίες».

Ο τέταρτος πρόεδρος που εκλέγεται για δεύτερη θητεία

Εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στα κόμματα της αριστεράς και πρόσθεσε «αν και ποτέ δεν υπήρξα μέλος της αριστεράς, θα κρατήσω για πάντα την στήριξη αυτή».

Επίσης , δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει να είναι ενεργός πολίτης και «η προσπάθεια μας ελπίζω να άφησε κάτι θετικό για την Κύπρο».

«Στην πολιτική ζωή πρέπει να παλεύεις και να μην υποστέλλεις τη σημαία των αξιών. Το καλύτερο αύριο μπορεί να έρθει και η κοινωνία πρέπει να είναι πιο ώριμη σε σχέση με την πολιτική», κατέληξε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο τέταρτος πρόεδρος που εκλέγεται για δεύτερη θητεία. Η τελευταία φορά ήταν πριν από 20 χρόνια, στις προεδρικές του 1998, με τον Γλαύκο Κληρίδη.

Η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στις 22:00 από τον γενικό έφορο προεδρικής εκλογής στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος» με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο νέος πρόεδρος παρουσιάζεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία λήγει ταυτόχρονα η θητεία του απερχόμενου προέδρου.

Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος διαβεβαιώνει τη Βουλή ότι θα τηρήσει το Σύνταγμα και τους νόμους και εκφωνήσει ομιλία στην Ολομέλειά της.