Το μεγαλύτερο μέρος των κομμάτων και των βουλευτών ουσιαστικά συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι στο θέμα της FYROM, το κεντρικό πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός και η ανιστορική μεγαλομανία. Οτι το όνομα είναι το έλασσον και όχι το γενεσιουργό. Οτι όσο υπάρχει εκκρεμότητα τόσο εξελίσσεται εις βάρος της χώρας, αφού παγιώνεται εθιμικά η άποψη μόνο της άλλης πλευράς. Οτι η ισχυρότερη χώρα (μας) δεν πρέπει να έχει ανασφάλεια στη διαπραγμάτευση, ιδίως όταν στο εσωτερικό των συμμαχιών έχει βαρύνοντα ρόλο. Υπάρχει λοιπόν ένα διακομματικό πλέγμα που κατευθύνεται προς μια λύση, θεωρώντας (ανεξαρτήτως αν το ομολογούν οι εκπρόσωποί του) ότι η χώρα μας έχει γεωπολιτική υπεραξία, άρα διαθέτει τα μέσα επωφελούς συμφωνίας. Ε, τότε γιατί συντελείται αυτό το κρυφτούλι, η δειλή μάχη τρακατρούκας, λασπωμένων χαρακωμάτων; Γιατί είναι σε πολλούς αντιπαθής ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κάποιοι εκκολαπτόμενοι, αποσυρμένοι ή και ενεργοί πολιτικοί σπεκουλάρουν για να προβληθούν, γιατί κάποιοι θέλουν ακόμα μια επιθετική κίνηση, ακόμα μια γιούργια κατακρήμνισης της κυβέρνησης; Γι' αυτό παρκάρουν πίσω από τα συλλαλητήρια κάθε αντιπολιτευτικό ισχυρισμό (μαζί με κάθε γραμμάριο φθόνου);
Πολιτική στον τόπο μας είναι αυτό που βλάπτει τον αντίπαλο. Οχι αυτό που ωφελεί τη χώρα, όχι αυτό που είναι ορθό, αλλά αυτό που θα βάλει την τρικλοποδιά στο ανταγωνιστικό κόμμα, αυτό που θα τσαλακώσει, αυτό που θα κρύψει όποιον λιθοβολεί. Εκτός από τον πολιτικαντισμό όμως, υπάρχει και η αφέλεια. Ο άνθρωπος άλλωστε δεν θέλει και πολύ για να δει τον εαυτό του ως σωτήρα, ως «στρατηγό Δεκαβάλα» (Λογοθετίδης), ως το έσχατο, σιδερένιο χέρι που πιάνει τη χώρα πριν γκρεμιστεί, που ανεμίζει τη μαλθακή κοιλούμπα του στο άσπρο άτι, «καλπάζοντας» στην ταβέρνα, μιλώντας ακατάπαυστα, ηρωικά και οργισμένα. Ανθρωποι που έχουν ανάγκη να νικήσουν, που ο εγωισμός τους δεν τους επιτρέπει να οργανώσουν στοιχειωδώς τη σκέψη τους. «Αγγελοι» του φαντασιακού έπους, άνθρωποι που έλαβαν μέρος σε όλες τις μάχες επί χάρτου, που ξεπερνούν την ημερήσια ταπεινωτική δυσκολία με την «άνοδο στον ουρανό».
Ενας αντιφατικός κι ανασφαλής παφλασμός για να μπορέσει να ισορροπήσει ψυχικά ο φτωχός, για να μπορέσει ο άκαπνος να νιώσει μπαρουτοκαπνισμένος, για να μπορέσει ο φιλόδοξος να μπει στη πολιτική, για να μπορέσει ο κανίβαλος να ρίξει τον άλλον, για να μπορέσει να τρυπώσει στο μεγάλο κοινό ο ακραίος.
Ο τρόπος που είναι δομημένη η πολιτική σκηνή συγκροτεί μια ενδιάμεση ζώνη αξιολογήσεων μέσα στην οποία κακοποιείται η Ιστορία, παραμορφώνεται η πολιτική και απαλείφονται τα πρόσωπα. Μερικοί το ονομάζουν λαϊκισμό. Αλλοι καιροσκοπισμό. Αλλοι δηλιγιαννισμό. Κανείς δεν πέφτει έξω, διαλέγοντας οποιονδήποτε όρο. Η αλλήθωρη σκοποθεσία θα παραμείνει για να παραγγέλνει την πολιτική.
Ο Δημήτρης Σεβαστάκης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σάμου, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από