Είναι προφανές ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν ούτε τις δομές ούτε την αρμοδιότητα να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα βίας, εγκληματικότητας και βανδαλισμών. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα μόνοι μας. Και βέβαια ο νόμος για την επαναφορά του ασύλου δεν βοήθησε καθόλου στο να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Αντιθέτως πολλαπλασίασε τα κρούσματα επιθέσεων και βίας μέσα στα ΑΕΙ. Οπως είναι γνωστό έχουμε ζητήσει και ζητάμε ακόμη να παραμείνει ο νόμος που όριζε ότι σε θέματα παραβατικότητας πρέπει να ισχύει και στον πανεπιστημιακό χώρο ότι στους υπόλοιπους χώρους της κοινωνίας μας. Δηλαδή οι αστυνομικές Αρχές να επεμβαίνουν όταν διαπράττονται αδικήματα.

Για το θέμα της βίας στα ΑΕΙ πρέπει καταρχήν να καθήσουμε σοβαρά όλοι κάτω και να αποδεχτούμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι μόνο θέμα που αφορά τις διοικήσεις των ΑΕΙ. Αφορά την κοινωνία συνολικά. Αφορά την πολιτεία. Δεν μπορεί να κλείνει η πολιτεία τα μάτια σ’ αυτό το πρόβλημα και να δηλώνει «λύστε το μόνοι σας». Ούτε μπορεί να σπρώχνει με κάθε τρόπο τα κρούσματα παραβατικότητας στα πανεπιστήμια για να μην ενοχλούν στις άλλες γειτονιές των πόλεων…

Το βέβαιο είναι και το έχουμε καταλάβει πως, όταν η Αστυνομία αποφασίζει να κάνει συλλήψεις, το πρόβλημα ελέγχεται πλήρως.

Ο Περικλής Μήτκας είναι πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης