Το «παιχνίδι» των αντιφατικών δηλώσεων του Πάνου Καμένου για το Σκοπιανό συνεχίστηκε και χθες, καθώς μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, από τη μια πλευρά δήλωσε πως «θα τιμήσει μέχρι τέλους την έντιμη συμφωνία που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα» και από την άλλη επέμεινε στη σκληρή γραμμή, διαμηνύοντας πως δεν θα δεχθεί τη χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων. Παράλληλα, εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στο συλλαλητήριο της Αθήνας, σημειώνοντας ότι δυστυχώς ο ίδιος δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί, αλλά θα δώσει το «παρών» στην Πλατεία Συντάγματος η οικογένειά του.

Η τακτική Καμμένου ακολουθεί την εκτίμηση ότι «θα καθυστερήσει πολύ» να έρθει μια συμφωνία στη Βουλή, καθώς –όπως είπε –οι διαπραγματεύσεις δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το καλοκαίρι που είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στην κλειστή συνεδρίαση, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ επιχείρησε να λύσει τον δικό του γόρδιο δεσμό, ώστε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου, να σταματήσει τον «διχασμό» στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και να παραμείνει πιστός στην άρνηση του όρου Μακεδονία για τα Σκόπια. «Εχω τυφλή εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα» είπε στους βουλευτές του, ενώ με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης μετέφερε εκ νέου το μήνυμα πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Συστάσεις στους βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσπάθειά του να βάλει τέλος στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, απηύθυνε συστάσεις στους βουλευτές του να χαμηλώσουν τους τόνους. Οταν μάλιστα ο Δημήτρης Καμμένος αντέτεινε πως προκαλείται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρότεινε, σε περίπτωση μελλοντικών προκλήσεων, να απαντάει η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου ή και ο ίδιος όταν κρίνεται σκόπιμο η απάντηση να έχει προεδρική σφραγίδα.

Ο υπουργός Αμυνας επεδίωξε να εμφανίσει μια συσπειρωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, θέτοντας σε ψηφοφορία την αρνητική θέση του στο ονοματολογικό –και η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η μη αποδοχή της χρήσης του ονόματος Μακεδονία προβλέπεται ρητά στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, ενώ ανέφερε στους βουλευτές του: «Είμαστε ένα κόμμα περήφανο και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω». Πάντως, ο ίδιος φαίνεται πως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αμφισβητώντας το ενδεχόμενο ανεύρεσης λύσης μέχρι το καλοκαίρι και πετώντας την μπάλα στο γήπεδο της ΝΔ, από την οποία ζήτησε εκ νέου να πάρει καθαρή θέση για το όνομα της γειτονικής χώρας.