Η απόφαση της ΔΟΕ να απαγορευτεί η ρωσική συμμετοχή στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ (9-25/2) έφερε ως «εξισορροπιστικό γεγονός» την πρόσκληση σε πολλούς Ρώσους αθλητές να πάρουν μέρος στη διοργάνωση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Επίσης, ο Μπαχ είπε ότι η ΔΟΕ, η οποία τον Δεκέμβριο επέβαλε ισόβιο αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Βιτάλι Μούτκο, ήθελε μία ποινή για τη τη χώρα, η οποία θα ήταν «εμφανής στον κόσμο», αλλά δεν ήθελε να ταπεινώσει τη Ρωσία.

Η ΔΟΕ ήθελε να «δώσει την ευκαιρία στους καθαρούς Ρώσους αθλητές να συμμετάσχουν. Ταυτόχρονα να δώσει την ευκαιρία σε μια νέα γενιά καθαρών αθλητών την χώρας να βρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να γίνουν πρεσβευτές για ένα νέο καθαρό ρωσικό αθλητισμό» δήλωσε ο Μπαχ.

Στις 5 Δεκεμβρίου η ΔΟΕ έθεσε τη Ρωσία εκτός των Χειμερινών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ για «συστηματική χειραγώγηση» του συστήματος αντιντόπινγκ στους Αγώνες του Σότσι το 2014, αλλά άφησε την πόρτα ανοιχτή σε αθλητές χωρίς ιστορικό ντόπινγκ για να αγωνιστούν ως «Ολυμπιακοί αθλητές από τη Ρωσία» υπό την Ολυμπιακή σημαία.