«Θα υπάρξει ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών», δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στην απάντηση που πρέπει να δώσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση στις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Το έγγραφο στο οποίο καταλήξαμε αποτελεί μεταστροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Στο 28σέλιδο κείμενο, που προέκυψε από τις πενθήμερες διερευνητικές συνομιλίες, αναφέρεται ότι η πιθανή κυβέρνηση «μεγάλου» συνασπισμού δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με τον κ. Μακρόν στη βάση των προτάσεών του για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ανταγωνιστικοί στην Κίνα και τις ΗΠΑ» 

Ως «μεταστροφή» της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τα θέματα ευρωπαϊκού προϋπολογισμού περιέγραψε ο Μάρτιν Σουλτς τις αναφορές στο 28σέλιδο κείμενο που προέκυψε από τις διερευνητικές συνομιλίες των δυνητικών εταίρων του «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU, SPD).

«Στο μέλλον, στη μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, το θέμα δεν θα είναι πλέον να λέμε σε άλλες χώρες πώς θα χειριστούν τα δημοσιονομικά τους, αλλά το να κάνουμε την ίδια την Ευρώπη ισχυρή στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Σουλτς.

Τόνισε ωστόσο ότι η συζήτηση περί «κοινοτικοποίησης χρεών» στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «άνευ ουσίας», καθώς δεν επιτρέπεται από τις ίδιες τις Συνθήκες της.

Στις διερευνητικές πήραμε πολλά»

«Κατά τα άλλα, όμως, η κάλυψη του κινδύνου αναφέρεται στο έγγραφο μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης του ESM σε νομισματικό ταμείο», πρόσθεσε και σημείωσε ότι στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σουλτς δήλωσε ακόμη ότι υπολογίζει στη θετική ανταπόκριση του κόμματός του στην εισήγηση για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για τον «μεγάλο» συνασπισμό, καθώς, όπως είπε, «στις διερευνητικές πήραμε πολλά».

Ο αρχηγός του SPD απέφυγε πάντως να απαντήσει εάν ο ίδιος προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η συζήτηση για τα πρόσωπα θα γίνει μόνο στο τέλος των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν επανέλαβε την πρόσφατη δήλωσή του ότι, ακόμη και σε περίπτωση «μεγάλου» συνασπισμού, ο ίδιος δεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό την κυρία Μέρκελ.