Η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης θα συζητηθεί εκ νέου από τους τεχνοκράτες του Euroworking Group (EWG) πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Κι αυτό γιατί επιθυμούν να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην ελληνική Βουλή προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ετσι, το EWG της Πέμπτης δεν σημάδεψαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά η αντικατάσταση του προέδρου του Τ. Βίζερ.

Νέα συνεδρίαση για την τελική έγκριση

Στο EWG την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Οπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στη συνεδρίαση υπήρξε θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της γ" αξιολόγησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, δεδομένου ότι η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την γ" αξιολόγηση συνεχίζεται στη Βουλή, μέχρι την ψήφισή του τη Δευτέρα, δεν λήφθηκαν αποφάσεις.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, μόλις ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων και η έκθεση-εισήγηση των θεσμών, το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου σε επίπεδο τεχνοκρατών, πιθανώς μέσω τηλεδιάσκεψης. Ολα αυτά θα γίνουν πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αφού έχουν πάρει την έγκριση από τους τεχνοκράτες του EWG, αναμένεται να σφραγίσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης.

Ως προς το ύψος της δόσης, το υπουργείο Οικονομικών προσγείωσε τις εκτιμήσεις, μιλώντας για ποσό γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να εκταμιευθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Τέλος εποχής και για τον Τ. Βίζερ

Τα πρόσωπα που σημάδεψαν τα «πέτρινα» μνημονιακά χρόνια της Ελλάδας ένα-ένα αποχωρούν. Μετά τον «σκληρό» γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ήρθε το τέλος εποχής και για τον πρόεδρο του EWG, Τόμας Βίζερ.

Ο νέος πρόεδρος του οργάνου, που εξελέγη στη συνεδρίαση του Euroworking Group την Πέμπτη, είναι ο Ολλανδός Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τέλος Ιανουαρίου.