Και εκτός γηπέδου φαίνεται ότι σκοράρει ο Τζορτζ Γουεά. Σίγουρος για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τρίτη στη Λιβερία φάνηκε χθες ο πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου, που διέπρεψε ως επιθετικός σε ομάδες όπως η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μίλαν.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα και τα τελικά αναμένονται σήμερα. Ανεπίσημα αποτελέσματα που προέκυψαν από μερική καταμέτρηση ψήφων θέλουν τον Γουεά να προηγείται έναντι του απερχόμενου αντιπροέδρου της χώρας Τζόζεφ Μποακάι. Στο επιτελείο του εκτιμούσαν χθες το απόγευμα ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 70%. «Η νίκη είναι βέβαιη. Απλώς περιμένουμε την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων και την ανακήρυξή του σε πρόεδρο. Καλούμε τον Μποακάι να παραδεχθεί την ήττα του και να συγχαρεί τον Τζορτζ Γουεά» δήλωσε ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του, Μορλούμπα Μορλού.

Αξιωματούχοι του κυβερνώντος Κόμματος Ενότητας του Μποακάι απέφυγαν αρχικά να κάνουν κάποιο σχόλιο, οι υποστηρικτές του ωστόσο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος παρέμεναν επιφυλακτικοί αναφορικά με τις προοπτικές του αρχηγού τους.

Στον πρώτο γύρο ο πρώην σταρ των γηπέδων επικράτησε των αντιπάλων του με ποσοστό 38,4%. Ο δεύτερος γύρος επρόκειτο κανονικά να διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου, αναβλήθηκε όμως από το Ανώτατο Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή του Τσαρλς Μπρουμσκίν, του υποψηφίου που υποστηριζόταν από τον Μποακάι και ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο, ο οποίος κατήγγειλε νοθεία.

Ο δεύτερος γύρος της Τρίτης διεξήχθη με τήρηση της εκλογικής διαδικασίας και καλύτερη οργάνωση από ό,τι ο πρώτος, σύμφωνα με τους παρατηρητές της ΕΕ που έχουν κατακλύσει τη χώρα.

Η Λιβερία είναι η παλαιότερη σύγχρονη δημοκρατία της Αφρικής –ιδρύθηκε το 1847 από αφροαμερικανούς σκλάβους που είχαν απελευθερωθεί. Από το 1944 εντούτοις παρέπαιε ανάμεσα σε περιόδους στρατιωτικών δικτατοριών και εμφύλιων πολέμων.

Ο Γουεά και ο Μποακάι διαγκωνίζονται να διαδεχθούν στον προεδρικό θώκο την Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, η οποία κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς της θητείας κατάφερε να ενισχύσει την ειρήνη στη χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου το 2003. Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της Λιβερίας όμως που ανυπομονούν για αλλαγή ηγεσίας, καθώς προσάπτουν στην Τζόνσον Σίρλιφ ότι δεν κατάφερε να εξαλείψει τη φτώχεια και τη διαφθορά.

Ο 51χρονος Γουεά αγωνιζόταν τη δεκαετία του 1990 με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μίλαν. Το 1995 βραβεύτηκε από τη FIFA ως ο Παίκτης της Χρονιάς, τιμήθηκε με τη Χρυσή Μπάλα στην Ευρώπη και ανακηρύχθηκε καλύτερος αφρικανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς.

Στις προεδρικές εκλογές του 2005 ήρθε δεύτερος πίσω από την Τζόνσον Σίρλιφ, κυρίως, σύμφωνα με τους αναλυτές, λόγω της απειρίας του στην πολιτική αλλά και της έλλειψης ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών. Το 2014 εξελέγη πανηγυρικά γερουσιαστής στην επαρχία Μοντσεράδο. Εκτοτε παρουσιάζει εαυτόν ως το αουτσάιντερ που θα βελτιώσει με απτό τρόπο τη ζωή των νέων συμπατριωτών του.

Ανάσα ανακούφισης

Το ποσοστό συμμετοχής την Τρίτη ήταν πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο της 10ης Οκτωβρίου. Οι κάτοικοι της Μονρόβιας ωστόσο ανασαίνουν με ανακούφιση που η διαδικασία κύλησε ομαλά, έπειτα από έναν πρώτο γύρο που αμαυρώθηκε από φήμες νοθείας.

Και μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να απέρριψε τελικά την προσφυγή του υποψηφίου που ήρθε τρίτος, οι συνέπειές της όμως ήταν καθοριστικές –η διαδικασία καθυστέρησε περισσότερο από έναν μήνα και η πραγματοποίησή της συνοδεύτηκε από καχυποψία και ευρωπαϊκή εποπτεία.

«Οι εκλογές ήταν ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς. Είμαι βέβαιος ότι ο επόμενος πρόεδρός μου είναι ο Τζορτζ Γουεά» είπε ένας ψηφοφόρος του.