Οταν η διεθνής ομοσπονδία στο σκάκι ανέθεσε τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπλιτς και ράπιντ (κατηγορίες που αφορούν κινήσεις σε περιορισμένο χρόνο) στη Σαουδική Αραβία δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέφρασαν αντιρρήσεις.

Ο χρόνος τους δικαίωσε, καθώς ήδη η κάτοχος και των δύο τίτλων από τη διοργάνωση του 2016 (Ντόχα) Αννα Μούζιτσουκ από την Ουκρανία αρνήθηκε να ταξιδέψει στο Ριάντ.

«Σε λίγες ημέρες θα χάσω και τους δύο τίτλους επειδή αποφάσισα να μην ταξιδέψω στη Σαουδική Αραβία. Αποφάσισα να μην παίξω με τους κανόνες που βάζουν κάποιοι άλλοι. Να μη φορέσω μαντίλα και να μην είμαι υποχρεωμένη να συνοδεύομαι όταν κυκλοφορώ στον δρόμο», είπε ο 27χρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια, η οποία έχει στο πλευρό της και την αδελφή της Μαρίγια, που ασχολείται επίσης επαγγελματικά με το σκάκι.

Το πρόβλημα όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τις γυναίκες. Στο Ισραήλ υποστηρίζουν ότι η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα σε επτά παίκτες, ενώ ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν από το Ιράν και το Κατάρ. «Ολα αυτά είναι άσχημα, αλλά το πλέον ενοχλητικό είναι πως σχεδόν κανείς δεν ασχολείται πραγματικά» σχολίασε η Μούζιτσουκ στον λογαριασμό της στο facebook.