Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι από τη νέα χρονιά θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και θα βρεθεί λύση για την περαιτέρω ενίσχυση των συνταξιούχων εξέφρασεχθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι 180 απολυμένοι των Λιπασμάτων Καβάλας επιστρέφουν στις θέσεις τους, με καταβολή προκαταβολής 4.000 ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου και εξόφληση των οφειλομένων της επιχείρησης σε δόσεις ως αποτέλεσμα της επιτυχούς τριμερούς διαβούλευσης υπό τις οδηγίες του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, ενώ με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη άνοιγε ο δρόμος για την άμεση καταβολή κινήτρου απόδοσης 690.000 ευρώ στους εργαζομένους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται έπειτα από ένα μπαράζ παροχών στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, εντείνοντας το προεκλογικό άρωμα το οποίο έχει αρχίσει να διαχέεται στο πολιτικό σκηνικό.

Τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Βοήθεια αντί για ΕΚΑΣ. Η Εφη Αχτσιόγλου με συνέντευξή της χθες στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης για το νέο έτος σημειώνοντας πως ένας εξ αυτών είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ενίσχυση εκείνων που έχασαν το ΕΚΑΣ.

«Καθώς το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του, αφού πλέον έχουμε έναν πλεονασματικό ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, καθημερινά μπορούμε να διορθώνουμε αδικίες. Σιγά σιγά θα βρεθεί μια λύση και για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και αυτό εκ μέρους της κυβέρνησης είναι δέσμευση» σημείωσε η Εφη Αχτσιόγλου.

Προς το παρόν η μοναδική «αύξηση» αφορά τους εργαζομένους στον ΕΟΦ. Με απόφαση Ξανθού – Χουλιαράκη προβλέπεται η διάθεση «κινήτρου απόδοσης» συνολικού ύψους 690.000 ευρώ στους εργαζομένους οι οποίοι παρείχαν πραγματική υπηρεσία στον ΕΟΦ στη διάρκεια του 2017, ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας στην οποία ανήκει ο δικαιούχος, πολλαπλασιάζοντας τον βασικό μισθό κλιμακίου με συντελεστές από 0,35 έως και 0,7.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από βεβαίωση της Διεύθυνσης Οικονομικού του ΕΟΦ, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε υπέρβαση του ετήσιου αποτελέσματος του 2016 κατά 3,5 εκατ. ευρώ.

Τα λιπάσματα Καβάλας. Στο μέτωπο της Εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ELFE), συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, οι 180 απολυμένοι από την εταιρεία επαναπροσλαμβάνονται. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η τριμερής διαβούλευση, παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων, της εργοδότριας εταιρείας και του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για τους εργαζομένους που μαζί με περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων είχαν μεταφερθεί σε offshore εταιρείες με έδρα την Κύπρο, και συγκεκριμένα στις ΕΛΛΑΓΚΡΟΛΙΠ και PFIC, οι οποίες εμφανίζονταν ως διάδοχα σχήματα της ELFE, υπόθεση που αποτελεί αντικείμενο έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας, όπως και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες. Αμφότερες όμως οι εταιρείες είχαν την ίδια ακριβώς δραστηριότητα, λειτουργούσαν στον ίδιο χώρο και απασχολούσαν το ίδιο προσωπικό, όπως είχαν καταγγείλει οι εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν σε αυτές, οι οποίοι κατόπιν προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη δικαιώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από δικαστήρια της Καβάλας. Ως αποτέλεσμα των θετικών για τους ίδιους δικαστικών αποφάσεων, οι 180 εργαζόμενοι αξίωσαν την επαναπρόσληψή τους στην ELFE. Ετσι, παρενέβη προ ημερών ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, συγκάλεσε τριμερή διαβούλευση, παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων και της εργοδότριας εταιρείας, όπου και ελήφθη απόφαση να επιστρέψουν στις θέσεις τους.